Van Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıya Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ilçe ve belde belediye başkanları, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva yaptı. Takva, Van'ın talihsiz bir süreç yaşadığını belirterek, "Hiçbirimizin hayatı 23 Ekim'den önceki gibi olmayacak. Hayatımızı anlamlandırmak ve çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak için söz birliği ve el birliği ile çalışmamız gerekiyor" dedi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversite olarak her türlü desteğe hazır olduklarını ve Van'ın kalkınması için potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi.

ORTAK AKLI BULMALIYIZ

Son olarak konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, kentlerin oluşum süreçlerinde ortak aklın buluşmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Kent Konseyi'nin de böyle bir misyonunun olduğunu belirten Kaya, "Kent Konseyi siyaset üstü bir anlayışla kent dinamiklerini bir araya getirerek harekete geçirmeli. Kent Konseyi'nin 3 yılda gösterdiği başarı takdire şayandır. Kentimizi biz ayağa kaldıracağız. Kentimizin gerçekliğinden kopmadan bunu gerçekleştirme, kentteki dinamiklerin elindedir. Bu dayanışma içerisinde olursak bunu başarabiliriz. Ama bazı şeyleri dar bir tartışmanın içerisine alırsak bırakın başarmayı, deprem bizi 20 yıl daha geriye götürür" dedi.

Konuşmaların ardından konsey üyelerinin, imar izleme komisyonu oluşturulması, depremzedelerin su bedellerinin AFAD tarafından karşılanması, Van'ın seçim beklenmeden büyükşehir olarak ilan edilmesi, depremden sonra illere uygulanan katsayı uygulamasının Van için de yapılması, resmi ve kamu binalarının hızlı bir ihale süreci ile tamamlanması önergeleri oy birliği ile kabul edildi. Yapılan seçimde Necdet Takva yeniden Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.