Törenler Valilikler önündeki Atatürk anıtlarına çelenk konulmasıyla başladı. Törenlere BDP'li olan Van ve Hakkari belediye başkanları da katıldı. Törenler sırasında alınan güvenlik önlemleri dikkat çekerken, Van'da özel eğitimli köpekler bomba araması yaptı. Tören alanlarına girenler didik didik arandı. Protokol halkın bayramını kutladıktan sonra tören alanında foklor gösterileri yapıldı.

Hakkari'de günün anlam ve öneminin anlatıldığı konuşmayı yapan subayın Vali ve Garnizon Komutanının adını söyleyip Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu'nun adını söylememesi gerginliğe neden oldu. Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, bunun üzerine tören alanını terk etmek istedi. Ancak Vali Orhan Alimoğlu yanlışı düzelteceğini söyleyerek Bedirhanoğlu'nun bu girişimine engel oldu. Bedirhanoğlu, konuşmayı dinledikten sonra da tepkisini valilik makamında yapılacak olan tebriklerin kabulune gitmeyerek gösterdi ve tören alanından ayrıldı. 

Başkan Bedirhanoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Törende ilk başta her şey prosedürlere uygun bir şekilde gitti. Çelenk töreninin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan subay Vali ve Garnizon Komutanının isimleri okuyarak onlara hitap etti. Fakat benim ismim telaffuz edilmedi. Oysa protokolde 3 kişi var. Bunların içinde halkı temsil eden protokol üyesi benim. Yaşananlarının halka büyük bir saygısızlık olduğunu düşünüp töreni terk ettim" dedi.