Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve ve 9 Kasım 2011’deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van’da 25 bina yıkıldı, yüzlerce konut ağır hasar gördü. Yaklaşık 72 bin nüfuslu Erciş İlçesi'nin ise, yaklaşık 3'te 1'lik bölümü neredeyse enkaz haline geldi. Yaklaşık 26 bin konut için yıkım kararı verilen Van ve Erciş’te, depremzedelerin geçici barınmalarını sağlamak amacıyla 34 ayrı bölgeye kurulan 30 bin konteynere yerleştirildi. Halen yaklaşık 170 bin depremzedenin barındığı konteynerler, depremin yıldönümü olan 23 Ekim’de konutların tesliminin bitmesiyle tamamen boşaltılacak.

İlk depremde büyük bir yıkımın görüldüğü Erciş İlçesi Karataşlar Mevkiii'nde 2 ayrı noktaya 4 bin 880, Van’ın Edremit, Bostaniçi, Kevenli, Kalecik, Toprakkale’de ise 12 bin 591 olmak üzere toplam 17 bin 471 konutun inşaatına başlanıp, sona gelinirken, şu ana kadar Van ve Erciş'te 6 bin 271 kontun da kura çekimleri yapılarak hak sahiplerine verildi. Depremzedelerin evlerine kavuşması ardından konteynerlarin başaltılmasına başlandı. Boşalan kenteynerler, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın belirlediği yerlere gönderilirken, bir bölümü de Suriye'lilerin barınması için Gaziantep'in Nizip ilçesi'ne gönderildiği belirtildi.

Konteyner kenti boşaltarak kendisine verilen TOKİ konutuna gececek olan aileler ise eşyalarını toplayarak dairelerine yerleşmeye başladı. Konteyner sakinleri TOKİ'lere taşındıkları için çok mutlu olduğuklarını söyledi.



MÇ(FE/İD)