YYÜ Veteriner Fakültesi Zeotekni Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Memiş Bolacalı tarafından hazırlanan ve YYÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı tarafından desteklenen 'Boer keçileri yetiştirme' projesi, hem üniversiteyi, hem de çiftçiyi umutlandırdı. Anavatanı Güney Afrika olan 5 Boer keçisi geçen yıl Van'ın Çatak ilçesi'ne getirilerek geçtiğimiz kış aylarında suni tohumlama yöntemiyle yetiştirilmesine başlandı. Araştırmayı yapan Araştırma Görevlisi Memiş Bolacalı yetiştirdiği kiçilere de kendi soyadı olan 'Bolacalı' adını verdi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, projeyi uygulama yeri olarak seçilen Çatak ilçesinde, çiftçi Kasım Babur tarafından bakılan keçileri yerinde görererek incelemelerde bulundu. Üretimin son aşaması hakkında bilgiler alan Prof. Dr. Battal, Boer keçi türünün Van’da ve bölgede yaygınlaştırılması için suni tohumlama ile üretiminin yapıldığını söyledi. Prof.Dr. Battal, “Suni tohumlama kıl keçileri üzerinden denenmiş. Zamanla saf ırkın elde edilmesi için çalışılacak. Hem süt, hem et ve kolesterol açısından düşük bir yapıya sahip olduğu için çok tercih edilen bir hayvan. Deprem öncesi hem çiftçilerimizi bilgilendirme, hem de verimin artırılmasına ilişkin birikimimizi çiftçilerimize aktarmak için toplantılar düzenliyorduk. Toplantılarımız devam ediyor. Çiftçilerimizin isteklerini ve taleplerini alarak önemli katkılar sunacağız” dedi.

Bölgenin coğrafi yapısının üretime çok elverişli olduğunu söyleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Araştırma görevlisi Dr. Bolacalı, suni tohumla yöntemi ile 55'e yakın yavru beklediklerini söyledi. Bolacalı,  “Bölgede keçi yetiştiriciliği ön plana çıkıyor. Süt ve et verimi bakımından değerlendirildiğinde, bu keçilerde et verimi ön plana çıkıyor. Son yıllarda devletin et ithalatını bakıldığında bu yönde çalışma yapma düşüncesi ön plana çıktı. Boer keçileri canlı 150 kiloya çıkabiliyor. Şu an ilk yavrularımızı aldık. Toplamda 55’e yakın yavru bekliyoruz. Bu ırk üzerinde suni tohumlamayı ilk defa biz yapıyoruz” dedi.

Daha önce de batı illerinden farklı cins küçükbaş hayvanı getirerek yetiştiriciliğini yaptığını söyleyen çiftçi Kasım Babur, ''Bu boer keçisi benim son 5 yıldır hayalimdi. Tohumlamada gerçekten çok güzel sonuçlar aldık. Depremden dolayı aralık ayının sonuna doğru aşılamayı yaptık, ama çok güzel netice aldık. Yaklaşık yüzde 80 başarı elde ettik'' dedi.