Sabah uçakla Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ı Van Valisi Münir Karloğlu, Ak Parti Van milletvekilleri Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan ve partililer karşıladı. Atalay buradan TOKİ tarafından yapımı tamamlanan Edremit İlçesi'ndeki 5464 konutun kura çekiminin yapılacağı Anadolu Öğretmen Lisesi Spor Salonu'nda geçti. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Milletvekili Gülşen Orhan ve Van Valisi Münir Karaloğlu'ndan sonra kürsüye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay çıktı. Kentte geçen yıl meydana gelen iki depremde 40 bin konutun kullanılmaz hale geldiğini belirten Atalay, deprem sonrası yapılan hizmetlerle dünya afet tarihinde rekorlar kırıldığını ve tarih yazıldığını ifade etti.

'HİÇ UMUTSUZ OLMADIK'

Depremden sonra hızla çadırların kurulduğunu ve ardından 175 bin vatandaşın kısa sürede konteynerlere yerleştirildiğini belirten Atalay, "Şu ana kadar 3.5 milyar lira harcadık. Her şey tamamlandığında 5.5 milyar lira harcamış olacağız. Biz bu hizmetleri yaparken hiç para sıkıntısı çekmedik. Konteynerleri Van'a getiren TIR'ları arka arkaya dizerseniz Ankara'ya kadar uzanır. Buralara yerleştiriğimiz 175 bin depremzedenin nüfusu Türkiye'deki 50 ilimizin nüfusundan fazla. Deprem sonrası çok acı çektik ama hiç çaresiz ve umutsuz olmadık. Verdiğimiz sözü tuttuk. 23 Ekim'de evler her şeyiyle tamamlanacak. 23 Ekim 2012 yeni Van ve Erciş'in kuruluş tarihi olacak. Hiçbir vatandaşımız evsiz kalmayacak. Depreme dayanıklı evlerinizde kışı geçireceksiniz. Çok iyi, depreme dayanıklı evler yaptık. Çünkü depremle başka şekilde mücadele edemeyiz" diye konuştu.

'BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ GÜÇLÜ TUTACAĞIZ'

Türkiye'deki olumlu gelişmelerden bazı çevrelerin rahatsız olduğunu belirten Atalay, birlik ve berabelik mesajları verdi. İnsanların birbirine değer vermesi gerektiğine dikkat çeken Atalay, "Birbirimize değer vereceğiz. Birliğimizi ve bütünlüğümüzü güçlü tutacağız. Biz Türkiye'de bütün kardeşlerimizin dini, dili, ırkı, kültürü ne olursa olsun kendi müktesebatı ile değerleri ile yaşayabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşımıza karşı hiçbir haksızlık hukuksuzluk olmayacak. Birileri de hala kardeşlik gelişmesin diye çaba gösteriyor. Türkiye mesafe alıyor, büyüyor, güçleniyor. Bundan rahatsız olanlar var. Hizmetlere bazıları engel oluyor. Terör unsurları yapılan hizmetlere engel olmaya çalışıyor. Ama bizim bir stratejimiz var. Ülkenin her köşesine her hizmeti götüreceğiz. Hiç kimseye aldırmadan. Biz insanların birbirine karşı sevgi duygularını inşa etmeye çalışıyoruz. Sizden isteğimiz terör örgütüne karşı çıkın. Ülkemizi bu belalardan temizleyelim" dedi.

Daha sonra heyecanla beklenen kura çekimine geçildi. İlk kurayı Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ardından protokol üyeleri çekti. Kura çekimi sonrası Atalay, Vali Münir Karaloğlu ile makamında görüşüp ardından Ak Parti Van İl örgütünün istişare toplantısına katıldı.



OB,MÇ(FE/CK)