Alaşehir'in Alkan köyü çevresinde Türkerler Şirketler Grubu ruhsatlı jeotermal sahasında yapılmakta olan derin sondaj kuyusunun denetimten çıkması nedeniyle meydana gelen patlamaların ardından bölgeye Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz geldi. Köylülerin şikayetlerini dinleyen Vali Daşöz'e Manisa CHP milletvekili Hasan Ören'de eşlik etti.

Köylülere seslenen Vali Daşöz, "Devlet burada. Her türlü şikayeti dinliyor, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Birinci hedefimiz can kaybı olmasın. Mala gelen zararı bir ölçüde önlenebilir. Ancak cana gelen zarara asla telafi edilemez. Bunun için patlamaların yaşandığı alana girmeyeceğiz. O bölgede bağı bahçesi olan vatandaşalarımızın bağlarına şirket yetkilileri sizin adınıza bakım yapacaklar" dedi.

Bir üreticinin 'onlar bizim baktığımız gibi bakamaz' demesi üzerine Vali Daşöz, "O zaman bakmayın hiç girmeyin. Ürün zamanı çevreden alınan ürün emsal gösterilerek aynı ölçüde size ödeme yapılsın. Hangisini isterseniz onu kabul edin. Şirket yetkililerine talimat veriyorum. O bölgede bağı bahçesi olan üreticilerle sözleşme yapılacak. İster bağınıza baktırın ister bakımı şirkete yaptırın. Hedefimiz can kaybı yaşatmamak. Son bilgilere göre Çarşamba günü Hollanda'ya spariş verilen kule kurulmaya başlayacak ve 20 gün içerisinde tüm sorun çözülecek. Verilere göre patlama tehlikesinin yaşanabileceği alan 500 metre kare bir alan. O bölgeye de kesinlikle giriş ve çıkış yasaklanacak. Kurulan kule önce sağlam bir zemin oluşturacak. Daha sonra betonlama yapacak. Son aşama olarakta enjeksiyon sistemi uygulayarak sorunu kökten çözecek. Sizler sabırlı olun. Zarar gören üreticilerimizin zararları tamamen ödenecek, gerekirse arazileri satın alacaklar" dedi.

TARTIŞMA YAŞANDI

Patlamanın yaşandığı yerleri kapatmada kullanılacak olan sontaj kulesi konusunda Vali Daşöz ile İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Tahir Öngür arasında kısa bir tartışma yaşandı. Ağırlığı nedeniyle olası bir çökme yaratabileceği ihtimali üzerine kaldırılan eski sondaj kulesinin kullanılması gerektiğini söyleyen Tahir Öngür'e cevaben Vali Daşöz, "Teknik ekip, gelecek olan yeni sondaj kulesi hafif olması nedeniyle daha güvenli olduğunu belirtti" dedi.

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ HASAN ÖREN

Manisa CHP milletvekili Hasan Ören, "Jeotermal sorun her ne kadar yüzeysel görünse de firmaların yapabileceği bir sorun değil, ciddi bir sorun. CHP milletvekilleri olarak buradayız. Jeotermal temiz bir enerji, bu tür çalışmalarda devlet mümkün olduğu kadar denetimi elden bırakmamalı. Petrol yasasında da maden yasasında da, parlementoda hep bunu tekrarladık. Bunu anlattık. Devlet bu işlere denetimi sıkı tutmalı. Devlet sadece özel sektöre bir şeyleri ihale edip lisansı alıp, ben parayı aldım, bilemem, bilinci içerisinde olmamalı. İşte bu belkide bir derstir, Meksika Körfezi'nde denizde o petrolün betonlamadan dolayı verdiği zarararı hepimiz biliyoryuz. ABD başkanı Obama bile koskocaman şirketin iflas noktasına geldiğini ve kirliliğin bütün denize yayıldığını anlatmıştı. Onun bir versiyonu da burada. Belki de oradakinden daha tehlikeli olan bir bölge. Çünkü bir noktadan çıkmıyor. 5-6 noktadan çıkıyor. Konunun takipçisiyiz, devlet katında da ciddi bir şekilde ele alındını da görüyoruz. Başta Vali olmak üzere devletin bütün birimleri işi takibe almış, ciddi bir şekilde ilgileniyorlar. Bu devletin verdiği lisanslarda devletin denetimlerde ne kadar önemli olduğunu gösteren bir uç örnektir" dedi.

ND (KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)