Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Esma Civcir, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi C Blok girişindeki duvara 2006 yılında 'Adaletin gözü kördür' konulu bir duvar resmi yaptı. Hukuk Fakültesi’nin de kullandığı binaya eli terazili gözü bağlı Adalet Tanrıçası figürü yapan Civcir’in bu eserinin üzeri, geçen yıl fakülte binasının dekorasyonu sırasında kapatıldı. Bunun üzerine Civcir, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve yardımcıları hakkında 2 kez şikayetçi oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, rektör Kurtcephe ve yardımcılarının yargılanmasına izin vermedi.

EVİNE GÖNDERİLDİ

Davaya kızan üniversite yönetimi, geçen ağustos ayında, Esma Civcir'e ait üniversitenin çeşitli yerlerinde bulunan 22 adet yağlı boya tuval resmini kaldırtarak evine gönderdi. Lojmanına bırakılan resimlerin bazılarının tahrip edildiğini öne süren Esma Civcir, üniversite yönetimi hakkında şikayette bulunacağını söyledi. Civcir, hafta içerisinde de lojmanı boşaltması için kendisine tebligat gönderildiğini kaydetti.

DESTEK ZİYARETİ

Civcir’i üniversite lojmanlarındaki evinde ziyaret eden Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hilmi Uysal ve Yönetim Kurulu üyeleri, gelişmeler hakkında bilgi aldı. Uysal, "Hocanın yurt içinde ve yurt dışında 40’dan fazla sergisi var. Böyle bir sanatçının eserleri yok edilmeye çalışılıyor. Biz de bu konudaki duyarlılığımızı ortaya koymak adına ziyarete geldik” dedi.

ART NİYET YOKTU

Üniversite yetkilileri ise Esma Civcir’in iktisadi ve idari bilimler fakültesi binasındaki resminin kapatılmasında art niyet olmadığını, fakülte binasının baştan sonra restore edilmesi sırasında mimari proje uygulandığını ve bu projede binadaki bütün dekorasyon unsurlarının değiştiğini söyledi. Civcir’in bu olayı çarpıtması üzerine resimlerinin kaldırılmasına karar verildiğini belirten bir yetkili, ayrıca öğretim görevlisinin bu resimleri yüksek meblağlara üniversiteye sattığını, yeni resim yaptırılmayınca da farklı iddiaların gündeme getirildiğini ileri sürdü.

 

EA (SU/RT)