Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yuri Andreevich Gorlach, Suriye'de askeri değil politik çözümden yana olduklarını söyledi.

Antalya'da bugün başlayan ve yarın yapılacak yuvarlak masa oturumuyla sona erecek 19'uncu Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'na katılan Gorlach, Türkiye'ye yerleştirilecek Patriot füze savunma sisteminin çok hassas bir konu olduğunu kaydetti. Füze sisteminin konuşlandırılması noktasında çok hassas incelemelerin yapılması gerektiğini dile getiren Gorlach, "Türkiye'nin kendi topraklarını koruması kanuni hakkı ama ilk önce bu askeri potansiyeline ve bunun müzakerelerine ne derece etki edeceğine bakmamız gerekiyor. Bölgede yeni bir gerginlik üzerine etkisini düşünmemiz lazım" diye konuştu.

Bölgede askeri potansiyelin artırılmasının politik sonuç için yardımcı olmayacağını belirten Yuri Andreevich Gorlach, bölgede diyalog ve politik çözümün hakim olması gerektiğini söyledi. Şu an için Suriye'de en önemli sorunun istikrarı sağlamak olduğunu belirten Gorlach, şöyle konuştu:

"Türkiye ve Suriye komşu ülke. Buradaki sorunu görebiliyoruz. Ama en etkili yol uluslararası hukuka göre hareket etmektir. Biz her şeyden önce Suriye'deki şiddetin durmasını istiyoruz. Bence muhalefeti hükümete karşı harekete geçirmek çok akıllıca bir yol değil. Bu çözüm olamaz. Biz bunu başka ülkelerde de gördük. Ondan sonra terörist faaliyetler artmaya başlıyor. Biz politik ve diplomatik çözümler aramalıyız. Hükümeti muhaliflerle diyaloga davet etmeliyiz. Suriye'nin ihtiyacı olan tek şey net bir adım atmasıdır."

TEK ÇÖZÜM DİYALOG YÖNTEMİ

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yuri Andreevich Gorlach, bir soru üzerine, Rusya'nın Suriye hükümeti üzerinde kısıtlı etki ve imkanlara sahip olduğunu kaydetti. Ayrıca hükümetin yapacakları konusunda baskı unsuru olamayacaklarını dile getiren Gorlach, "Umarız ki Suriye hükümeti şiddete son verme konusunda bir karara varır. Şiddetin durmasının da başka bir yolu yoktur" dedi.

Bir soru üzerine, Esad rejiminin kendi halkı üzerinde uyguladığı şiddetin oldukça siyasallaştırılmış bir konu olduğunu savunan Gorlach, "Suriye'de birçok etnik grup yaşıyor. Siz onların hepsini aynı kefeye koyamazsınız. Siz onlara herhangi bir kural dayatamazsınız. Tek çare diyalog. Son olarak, bizim tecrübelerimizde de var. Askeri müdahale hiçbir zaman çözüm değil" diye konuştu.



EB(SU/CK)