Süheyla Kaplan - Berlin

 

SPDLİ TÜRKİYE KÖKENLİ VEKİLLER PATRİOT FÜZELERİ İÇİN EVET OYU KULLANDI


Federal Meclis'te ''Operation Active Fence'' misyonu kapsamında Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun hava savunmasının güçlendirilmesi için gönderilen Alman askerlerin görev süresinin uzatılması için yapılan oylamada 523 milletvekili "evet", 71 milletvekili de "hayır" oyu kullandı. 7 milletvekili "çekimser" kaldı.


Oylamada Esad yönetimine karşı savunma amaçlı Türkiye’de konuşlandırılan patriot füzelerinin ve Alman askerlerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılma kararına SPD’li Türkiye kökenli vekillerden Aydan Özoğuz (Uyum Bakanı), Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir  de ‘evet oyu’ kullandı.


SPD’li Federal Milletvekili Cansel Kızıltepe’nin ‘hayır’ oyu kullanması ise dikkatlerden kaçmadı.


Oylamada sadece Sol parti ‘topluca’ hayır oyu kullandı.

 

YEŞİLLER’EDEN DE DESTEK


Yeşiller Partisi’ndeki Türkiye kökenlilerden Partinin Eş Başkanı Cem Özdemir ile Özcan Mutlu ve Ekin Deligöz de ‘evet’ oyu kullandı.

 

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen: ‘’Alman Patriotları AKP Rejimini Koruma Amaçlı’

 

Sol Parti Federal Milletvekili Sevim dağdelen, Meclis’te yapılan oylama sırasında yaptığı konuşmasında Kahramanmaraş’a konuşlandırılan Alman askerleri ve patriot füzelerinin AKP rejimini koruma amaçlı olduğunu öne sürdü.


Türkiye’de halkın büyük bir çoğunluğunun patriot  füzelerinin konuşlandırılmasına karşı olduğunu hatırlatan Dağdelen, yerleştirilen patrİotların Suriye’ye karşı bir savaş yalanı olduğunu belirtti.


Dağdelen
ayrıca, Alman hükümetini  Kahramanmaraş’ta konuşlandırılan Alman askerlerive patriot füzeleri ile  Esad rejimine karşı AKP hükümetini desteklemekle suçladı.


Alman Meclisi, 2012 yılının Aralık ayında 2 Patriot bataryası ve füzelerle 400 kadar Alman askerinin 31 Ocak 2014'e kadar Türkiye'de görevlendirilmesi yönünde karar almıştı. Bu karar doğrultusunda Alman askerleri 2013 yılının Ocak ayı sonu itibarıyla Kahramanmaraş'ta göreve başlamıştı.