Alanya'nın turistik beldesi Mahmutlar'da 1986 yılından bu yana kullanılan 10 bin metrekarelik vahşi çöp depolama alanı, Alanya Orman İşletme Müdürlüğü tarafından giriş kapısına kilit vurularak dün saat 10.00'da kapatıldı. Toplam 8 bin 200 yatak kapasitesine sahip 37 turistik tesisin yer aldığı 24 bin nüfuslu beldede dünden bu yana çöp toplanamıyor. Konteynerlerden taşan çöpler kötü koku yayarken, cadde ve sokaklarda çöpler birikti. Beldedeki bazı otellerin önünde biriken çöpler, traktör kasalarına doldurularak komşu beldelerin çöp toplama alanlarına döküldü.

Mahmutlar Belediye Başkanı CHP'li Ali Çelik, Gövez mevkiindeki çöp toplama alanının, 2006 yılına kadar Orman ve Şu İşleri Bakanlığı'ndan kiralanarak kullanıldığı, bu yıldan sonra vahşi çöp depolamaya izin verilmediği için bölgenin kiralanmadan kullanıldığını söyledi. Beldede başka çöp dökecek alan bulunmadığı için bu bölgenin kullanılmaya devam edildiğini belirten Başkan Çelik, "Bu sorun sadece beldemizin değil Alanya'nın da genel sorunudur. Düzenli depolama tesisi için çalışmalar devam ediyor ancak sorun henüz çözülmedi. İlçede sadece Alanya Belediyesi'nin çöp alanı var. Beldelerin hepsi aynı durumda" dedi.

TÜM BİRİMLERDEN YARDIM İSTEDİ

Vahşi çöp depolama alanının, Orman ve Şu İşleri Bakanlığı'na iletilen şikâyetlerden dolayı kapatıldığını vurgulayan Başkan Çelik, şunları kaydetti:

"Bu, Alanya Orman İşletmesi'nin keyfi bir uygulaması değil. Diğer beldelerde şikâyet edilse aynı durum onların başına da gelebilir. Sorunu bir an önce aşabilmemiz için Alanya Kaymakamlığı, Antalya Valiliği, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Alanya Belediyesi, Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği, Alanya Çevresi Turizmi Geliştirme ve Altyapı Birliği, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği, Mahmutlar Otelciler Derneği, Başbakanlık İletişim Merkezi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na durumu anlatan yazı gönderdim. Beldemize düzenli depolama tesisi yapılıncaya kadar mevcut alanın kullanımına izin verilmesini talep ettim. Şu anda çöp dökecek alan olmadığını belirttim. Ancak bana dönen olmadı."

BİR GÜNDE ÇÖZÜLECEK SORUN DEĞİL

Sorunun çözümü için zamana ihtiyaç olduğunu kaydeden Başkan Çelik, "Şu anda yapabileceğim bir şey yok. Bu kadar insan çöpün içinde kalamaz. Sonuçta insan sağlığı söz konusu. Şikâyet var diye bu alanı kapatıp 10 binlerce kişiyi mi mağdur edelim? Bize süre gerekiyor. Alanya'nın 1990'lı yıllardan bu yana çözemediği sorunu Mahmutlar Belediyesi bir günde nasıl çözecek? Ya bu alanı ya da Alanya Belediyesi'nin çöp tesisini kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.

İNTERNET SİTESİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Mahmutlar Belediye Başkanı Ali Çelik, belediyenin resmi internet sitesinden yaptığı duyuru ile Alanya Orman İşletme Müdürlüğü'nün çöp toplama alanını kapattığından dolayı çöp toplama işlemini yapamadıklarını belirterek bu durumdan dolayı halktan özür diledi.



TE(SU/CK)