AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, AÜ Hastanesi’nde yaptığı basın toplantısında, Türkiye’de dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak’ın doktor kontrolünde 10 gün içinde göz kapakları açılarak aynadan yüzünün gösterileceğini açıkladı. Çolak’ın kendi iradesi ile göz kapaklarını açıp kapamasının ise 6 ayı bulacağını belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, göz kapaklarındaki kas ve sinirlerin zarar görmemesi için bu süre zarfında gözlerinin doktor kontrolünde açılıp kapanacağını kaydetti.

Turan Çolak’ın bugün ilk kez ayağa kalktığını ve özel servis alanında yürütüldüğünü de belirten Prof. Dr. Özkan, şunları söyledi:

"Şu an hiçbir sorunu yok. Bu 10 günlük tedavi sürecinde yüksek dozda ilaç veriliyordu. En korktuğumuz şey enfeksiyon. O olmasın diye her türlü tedbiri de almıştık zaten. Şu ana kadar enfeksiyona ilişkin en ufak bir sorunumuz yok. Doku zedelenmesiyle ilgili de bir sorunumuz yok. Bundan sonraki dönemde yüksek dozlu ilaçlar zaten hızla azaltılıyor. 1 aylık, 3 aylık kesitlerde gittikçe azaltılıyor, ama 6 aylık dönemde risk devam ediyor. Bugünden itibaren 10’uncu günde karşınızda bulunurken gayet iyi bir sonuç bildiriyorum. İnşallah bir 10 güne kadar da yüzünü gösterirsek daha mutlu olacağız. Şişlikleri belirgin derecede geriledi. Artık yüzünün şekilleri oluştu ve beğeneceğini umuyoruz. Önemli olan hastanın kendisinin beğenmesi ve tepkisinin olumlu olması, o bizi mutlu edecek. Emeğimizin karşılığını öyle görmüş olacağız. Kendisi gördükten sonra da paylaşırız zaten."

'UĞUR’DAN DAHA GÜZEL'

Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar’ın yüzüyle karşılaştırma yaptı. Prof. Dr. Özkan, "Uğur’un yüzü de güzeldi ama bunun şansına aldığımız yüzün biraz daha genç olması, yoğun bakımda donörde daha kısa süre kaldığı için daha az yıpranmış bir yüzdü. O yüzden daha ümitliyiz ve hastayı biraz daha genç gösterecek. Çok uyumlu bir hasta, bizi bunaltmıyor" dedi. Prof.Dr. Özkan, hedefin öncelikle bu hastalarla 6 ayı doldurmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özkan, "Bunları başarılı atlatırsak mutlu olacağız" diye konuştu.

RAHİM NAKLİNDE GEBELİK 2013'E KALMAYACAK

Prof. Dr. Ömer Özkan, 9 Ağustos 2011 tarihinde kadavradan dünyanın ilk rahim nakli yapılan 20 yaşındaki Derya Sert’in gebeliğine ilişkin soruları da yanıtladı. Gizlenen hiçbir şey olmadığını belirten Prof. Dr. Özkan, her şeyin yolunda gittiğini ve risk dönemi olan ilk 6 ayın atlatıldığını belirtti. Prof. Dr. Özkan, "Hastamızın daha 9'uncu ayı bitti. Bizim kendi araştırmalarımız ve toplantılarda 1 yılın daha uygun olacağını düşündük. 1 yıl geçmeden embriyo transferini planlamıyoruz. 2013’e kalmayabilir" dedi.