Tüp Bebek Merkezi'nin 10'uncu yıl kutlaması, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Derslikler Grubu binasında gerçekleştirildi. Kutlamaya, merkezde tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebekler, ikizler, üçüzler ve aileleri ile DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Bahar, Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Doğan, diğer görevliler katıldı.

Son 10 yıl içinde merkeze başvuran 2 bine yakın çiftten 253'ü tekil, 308'i ikiz, 21'i üçüz olmak üzere 582 bebeğin dünyaya geldiğini belirten Prof. Dr. Erbil Doğan, kısırlığın toplumu etkileyen önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sanayi toplumunun getirdiği daha fazla çalışma ve kadınların işgücüne artan oranda katılımı, kariyer isteklerinin artması, evlenme ve çocuk sahibi olma isteklerinde ertelemeye yol açmakta ve bu durum da erkeklerde sperm bozukluklarına, kadınlarda da doğurganlığın azaltmasına yol açmaktadır. Şehirleşmenin getirdiği çevre kirliliği, şişmanlık, sigara içmek gibi durumlarda erkeklerde sperm bozukluklarına yol açmaktadır. Tüm bunlar tüp bebek tedavisi arayan çiftlerin artışına yol açmaktadır. Hesaplara göre, Türkiye'de tüm doğumların yüzde 0.5'ini tüp bebek çocukları oluşturmaktadır. Merkezimiz bünyesinde ilk bebeğimiz, 2003 yılında doğdu. Aileler, çocuklarını kucaklarına aldığında kendi çocuğumuz olmuş kadar seviniyoruz. Amacımız her zaman hasta odaklı, hasta memnuniyeti temelinde, ileri tıbbi teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak yüksek gebelik oranları sağlamaktadır. Bunu da bugüne kadar başardığımızı düşünüyoruz." Konuşmaların ardından merkezde tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocuklar, aileleriyle animasyon gösterileri eşliğinde gönlünce eğlendi.



TT(AÖ/SS)