Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğramasını protesto için, aralarında Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin ile 30 sivil toplum örgütü üyelerinin bulunduğu yaklaşık 500 kişi, Sanat Sokağı'nda toplandı. Ellerinde, 'Halkın belleği zaman aşımına uğramayacak. Sivas'ın hesabı sorulacak. Dersim Halkı' yazılı pankrat taşıyan protestocular Ak Parti il binası önüne yürüdü. Burada, 'AKP halka hesap verecek', 'Katiller halka hesap verecek', 'Sivas'ın hesabı sorulacak' sloganlarını atan protestocular adına Demokratik Haklar Derneği Üyesi Zeynep Yıldırım, basın açıklaması okudu. Yıldırım, şunları söyledi:

"Ülkemiz hakim sınıflarının sözcülerinden AKP hükümeti ileri demokrasi örneğini bir kez daha gösterdi. 1993 yılının Temmuz ayında 35 canımızın diri diri yakılarak katledildiği günden bugüne tam 19 yıl geçti. Geçip gidense sadece yıllar oldu. Çünkü acımız hala yakıcılığını korumakta yüreklerimizde. Dün Ankara Adliyesi'nde tarihe bir kara leke olarak geçen Sivas katliamının davası görüldü. Ankara'da Sıhhiye Meydanı'nı dolduran binlerce kişi katliamın zaman aşımı kararını teşhir etmek için alanlardaydılar. Ancak katleden devlet, yargısıyla, mahkemesiyle, ileri demokraside ne kadar ısrarcı olduklarını bir kez daha ezilen halklarımıza göstermiş oldu. Sivas davası zaman aşımına uğratılarak ve bu davada yargılanan kişiler davadan beraat ettirilerek adeta ödüllendirildiler. Dava sonrası binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşü gerçekleştirilmiş, polis yürüyüşe katılan kitleye gaz bombalarıyla saldırarak, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olmuştur. Hükümete geldiği günden bugüne emperyalizme uşaklıkta sınır tanımayan AKP hükümeti muasır medeniyetler seviyesine çıktığımızı, özgürlükler ülkesini var ettiğini söyleyedursun. Dün olduğu gibi bugün da bozuk düzenlerine sağlam çark arayanların ikiyüzlü politikaları, ezilen halklarımıza dönük pervasız saldırılarla gerçek yüzünü göstermektedir."

Yıldırım, Dersimlilerin zaman aşımı kavramını asla kabul etmediğini belirterek, şöyle dedi:

"Acılarımız çok derin ve köklü. Dersim halkı olarak katliamları zaman aşımına uğratılmasını asla kabul etmiyoruz. Kararlarınızı protesto eden devrimci, demokrat, yurtsever kurumlarımıza kolluğunuzla saldırarak, bizleri haklı mücadelemizde geri adım attıracağını zannedenlere, sözümüzün bitmediğini bir kez daha söylemek istiyoruz. Bizler acılarımızın üzerine basa basa yeni bir dünyayı var edene dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Belleğimizi sıfırlamanıza müsaade etmeyeceğiz. Zaman aşımına uğratarak Sivas katliamını unutmayacağımızı ve yürüttüğümüz haklı mücadelelerle katliamların hesabını soracağımızı bir kez daha ilan ediyoruz."



FD(GG/CK)