Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin'in de katıldığı basın açıklaması yapan Baro Başkanı  Eren, son aylarda birçok avukatın gözaltına alındığını ve tutuklandığına belirterek, şöyle dedi:

"Ülke genelinde en temel demokratik haklarını kullanan insanların karşılaştığı haksız gözaltı ve tutuklamalar hatta mahkumiyetler, ilimizde meslektaşımızın da aralarında bulunduğu gözaltıların yöntem ve sebepleri konusunda bir hukuk kurumu olarak baromuzu derinden endişelendirmiştir. Gözaltında bulunan avukat Uğur Yeşiltepe, Tunceli Barosu yönetim kurulu üyesidir. Gözaltında bulunan birçok şahsın aynı zamanda vekillik görevini ifa eden meslektaşımız, savunma hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmıştır. Avukatlara yönelik baskı ve tehditlerin son zamanlarda had safhaya ulaştığı Türkiye'de, özel yetkili mahkemeler eliyle onlarca avukat son dönemlerde gözaltına alınmış ve sadece girdikleri davalar nedeniyle, müvekkillerini savundukları için tutuklanmışlardır. Özel yetkili mahkemelerde yargılanan müvekkillerini temsil eden avukatlar 'üyelik, destek, propaganda' gibi belirsiz suçlamalarla avukatlık faaliyetleri, müvekkil profilleri sorgulanarak; müvekkillerinin dava dosyaları içerisinde bulunan belgeler ve müvekkilleri ile görüşme notları delil olarak gösterilerek kovuşturmalar ile karşı karşıya kalmışlardır."

Avukat Eren, halen Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nde sorgusu süren Baro Yönetim Kurulu üyesi Uğur Yeşiltepe'nin serbest bırakılmasını istedi.



FD(GG/COŞ)