Seyhan Kaymakamı Ahmet Çınar, 'Ayakkabım dar geliyor', 'İç çamaşırı alırken satıcı 'olur' dedi ama dar geldi', 'İnternetten cinsel ürün aldım, aparatı eksik çıktı', 'Kuaför saçımı yaktı', 'Çorabımın teli kaçtı' gibi şikayetlerin azımsanmayacak sayıda olduğunu belirtti. Çınar, "Bazıları tüketici haklarını suistimal ediyor. Sadece bir gece için abiye kıyafet satın alıyor. Giydikten sonra bir bahane ile şikayet ederek parasını istiyor" dedi.

Bu yıl eylül sonu itibariyle 2 bin 621 tüketicinin heyete başvuruda bulunduğunu kaydeden Çınar, "Başka kişilerin mahkemelerde kazandığı davalar temsil olarak görülüyor ve örnek alınıyor. Bu nedenle her geçen yıl başvurularda artış gözleniyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri de insanların bilinçlenmesi. Tabii ki başvurular arttıkça, şikayetler de çeşitleniyor" diye konuştu.

Başvurulardaki ilginçliklere rağmen, ön elemeden geçtikten sonra değerlendirmeye alınan şikayetlerin yüzde 80'i tüketici lehine sonuçlandığını aktaran Çınar, şunları söyledi:

"Hakem heyetlerine yapılan başvurulardan ücret alınmıyor. Heyet, en geç 3 ay içinde kararını veriyor. Sonuç, her iki tarafa iadeli taahhütlü posta ile bildiriliyor. Bu nedenle, 5 liralık bir ürün için bile posta bedeli olarak 15 lira para harcanıyor. Alınan karar, malın iadesi, malın yenisi ile değiştirilmesi, malın tamiri, malın özürü kadar değerinden indirilmesi şeklinde olabiliyor. Hakem heyetinin verdiği karara satıcı veya sağlayıcının uymaması durumunda tüketici icra müdürlüğüne başvurabiliyor. Tüketici, hakem heyeti kararı, aleyhte çıktıysa 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebiliyor."

DEPOMUZ DOLDU

Çınar, bazı kişilerin şikayet edip ürünü teslim ettikten sonra malzemeyi almaya gelmediği için depolarının dolduğunu da vurguladı. Çınar, "Vatandaşlar geliyor, ürünü bırakıp, şikayette bulunuyor. Sonuçlanınca da ürünlerini almıyorlar. Bu nedenle depomuz doldu. 6 yıl önce getirilen ürünleri hala muhafaza ediyoruz. Depomuzda, tişörtten ayakkabıya, gece kıyafetinden tansiyon aletine birçok malzeme bulunuyor. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Getirip, şikayette bulundukları ürünleri alsınlar" dedi.



ÇA(OA/CK)