Tufan Türenç, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 'Halkın Gündemi' isimli konferansa konuşmacı olarak katıldı. Antalya Kültür Merkezi'ndeki konferansta Ortadoğu'daki sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türenç, İsrail ile Filistin arasındaki soruna ilişkin, adaletsizlik devam ettiği sürece Filistin sorununun sona ermeyeceğini söyledi.

Ortadoğu'da ABD'nin amacı ve planlarının ılımlı İslam yanlıların yönetime geçmesi yönünde olduğunu belirten Tufan Türenç, 'Arap baharının' ise maalesef beklenen gibi olmadığını, dünyanın da umudunun 'Kursağında kaldığını' ve 'Arap baharının' kaos yarattığını söyledi. Türkiye'nin Suriye'deki muhalifler için sınırları açtığını, silah ve mühimmat desteği verdiğini belirten Türenç, bunun üzerine Esad'ın Suriye'nin kuzeyini boşalttığını ve 900 kilometrelik Suriye sınırının Kuzey Irak'aki Kürtler ve PKK'nın eline bırakıldığını söyledi. Dış politikada İran ve Rusya ile limoni, Kıbrıs ve Yunanistan ile hiçbir şey yapamadığımızı kaydeden Türenç, Irak'ın da feci durumda olunduğunu söyledi.

"ATATÜRK'Ü SÖKEMEZLER"

Terörün bitmek üzereyken yeniden hortlatıldığını belirten Türenç, iç politikada çok üzücü, akıl mantık dışı durumlar olduğunu kaydetti. Atatürk'ü karalamak, sevgisini, ilkelerini insanların kalbinden, beyninden kazımaya çalışmaya yönelik şeyler yapıldığını belirten Tufan Türenç, "Ama bilmiyorlar ki Atatürk sevgisini bu milletin kalbinden ve beyninden sökmek mümkün değil, bunu bu sene bir kez daha tüm yasaklamalara, engellemelere rağmen gördük" dedi.

SİLİVRİ ZİYARETLERİ

Silivri'deki gelişmeleri vicdansızlık, komedi olarak değerlendiren gazeteci Türenç, oradaki mahkemelerin ve yaşananların naklen yayınlanması gerektiğini düşündüklerini açıkladı. En büyük sıkıntının ise tecrit olduğunu belirten Türenç, “O insanlar yattıkları hücrede birlikte yattığı kişiden başka kimseyle konuşamıyor" dedi.

Türenç, Silivri Cezaevi'nde tutuklu olan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Deniz Yıldırım, Soner Yalçın, Ergün Poyraz gibi gazetecilere yaptığı ziyaretleri anlattı.

POYRAZ'IN SÖZLERİ

Tufan Türenç'in eşi Pınar Türenç'in tutuklu gazetecilerin Silivri'de yaşadıklarını anlatan yazılarını okuduğu sırada salondaki birçok dinleyici gözyaşlarını tutamadı. Pınar Türenç, Silivri'de tutuklu bulunan gezeteci Ergün Poyraz'ın, "Yazmaya devam ediyorum. Faili meçhul cinayetleri yazıyorum. Uğur Mumcu'nun katilini saptadım, eski bir MİT'çi. Okuyacaksınız yakında" dediğini anlattı.



MÇ(SU/İD)