Edirne’deki anma törenleri 25 Kasım Şehir Stadı'nda bir araya gelen kurum müdürleri ve öğrencilerin yürüyüşleri ile başladı. Belediye Başkanlığı Bando Takımı eşliğinde Saraçlar Caddesi üzerinden Atatürk Anıtı'na kadar yürüyen kortej üzerinde, 'Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü' yazılı çelengi anıta koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Serhat Ocak, 19 Mayıs’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere verdiği önemin ifadesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kahraman bir geçmişin, soylu mirasçıları gençlerdir. Kendi kültür ve değerlerine sahip çıkarak Cumhuriyetimizin gücüne güç katıp ülkemizi geleceğe taşıyacaksınız. 'Bütün ümidim gençliktedir' diyen Büyük Önder Atatürk’ün eserlerinin temel taşı gençlerdir. Yüzlerinizdeki ışıkta, gözlerinizdeki pırıltıda her geçen gün daha da güçlenen Türkiye’mizin aydınlık geleceğini görüyor ve size güveniyoruz."

Edirne Valisi Gökhan Sözer ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin katılmadığı törenlere vali yardımcıları ile kurum müdürleri katıldı. Sabah 09.30’da başlayan tören yarım saat sonra sona erdi.

CHP’DEN ALTERNATİF KUTLAMA

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne teşkilatı ise hükümetin yeni yönetmeliğini protesto ederek alternatif kutlama yürüyüşü düzenledi. CHP Edirne Milletvekilleri Recep Gürkan, Kemal Değirmendereli, parti yöneticileri ve yaklaşık bin 500 kişinin ellerinde Türk bayraklarıyla katıldığı yürüyüş Talatpaşa Caddesi’nden Atatürk Anıtı’na kadar sürdü. 'Cumhuriyet’in ve devrimlerin sahibiyiz' yazılı pankart arkasında yürüyen kalabalık 'Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek' sloganı attı. Parti bayraklarının yer almadığı kortejle Atatürk Anıtı'nda toplanan kalabalık, Gençliğe Hitabe'nin okunmasının ardından Onuncu Yıl Marşı'nı söyleyerek dağıldı.

KIRKLARELİ’NDE SADE TÖREN

Kırklareli’nde sabah saat 10.00'da Vilayet Meydanı'nda toplanan sporcular ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk’ün büyük boy posteri ile Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından yeni yönetmelik gereği sadece Kırklareli Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Mustafa Yıldız tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.

Yıldız, 19 Mayıs 1919’un Türkiye Cumhuriyeti’nin ve yeni lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğuşu olduğunu ifade ederek, "1920’de Ankara’daki TBMM kuruldu. Kurtuluş Savaşı ile vatan topraklarımız emperyalist işgalci güçlerden kurtarıldı. 1923'te Cumhuriyet ilan edildi. Sevgili gençler bugün gençlerimiz enerjisini, milletimizin refahı, memleketimizin kalkınması için kullanmalıdır" diye konuştu.

Törene Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Yıldız, Ak Parti İl Başkanı Hüsmen Terkin ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sporcuların, dans gruplarının Roman oyunları ve folklor gösterilerinin ardından tören sona erdi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ YÜRÜDÜ

Yeni yönetmeliğe göre kutlanan bayramın ardından yaklaşık 2 bin kişilik grup ellerinde bayraklarla Kırklareli Dingiloğlu Parkı'ndan Vilayet Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda toplanan kalabalık adına konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Kırklareli Şubesi Başkanı Nuriye Üstündağ, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Türk ulusu ve geleceğinin güvencesi olan Türk gençliği tarafından her türlü engel aşılarak kutlanmaya devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

"Türk ulusu bayramların kaldırılması için kimlerin neler yaptığını bilmekte ve görmektedir. Ulusal ve resmi bayramların kaldırılmasına yönelik sinsi çabaların nerelerden ve kimlerden kaynaklandığını da bilmektedir."

Yeni yönetmeliği protesto eden grup Gençliğe Hitabe’nin okunmasının ardından meşaleler yakarak 10’uncu Yıl Marşı'nı söyledi.

ÇELENGİ POLİS KALDIRDI

Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’ndeki törende ise çelenk krizi yaşandı. Yeni yönetmeliğe göre Atatürk Anıtı’na, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından çelenk bırakıldı. Bu törenin ardından Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatı, Atatürkçü Düşünce Derneği ve bir grup İşçi Partisi üyelerinin anıta bıraktığı çelenkler kutlama yönetmeliğine üzüğüne uymadığı gerekçesiyle sivil polis ekiplerince kaldırıldı.

DAĞCILARIN TÜRK BAYRAKLI GÖSTERİSİ

Tekirdağ Valiliği ve Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü'nün organize ettiği, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Spor Bayramı yeni yönetmeliğe uygun olarak Tekirdağ Valiliği bahçesinde kutlandı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktığı törene, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Tugay Komutanı Yarbay Ömer Faruk Küçük, Jandarma Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan, kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Törende, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi yöresel oyunlarını sergilerken, minik izciler alana çadır kurarak kamp havası estirdi. Dağcılık kulübü üyesi iki gencin Tekirdağ Vergi Dairesi'nin 4 katlı binasından Türk bayrağı açarak inmeleri alandakilerden büyük alkış topladı.

POLİS SLOGAN ATAN GRUBU UYARDI

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki törenler sabah saat 10.00’da Atatürk Anıtı'na Çorlu Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından çelenk konulmasıyla başladı. Törene Çorlu Kaymakamı Ali Dursun, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı adına Merkez Komutanı Piyade Albay Sedat Tosun, Belediye Başkanı Ünal Baysan ile daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından buradaki tören sona erdi. Protokol ve beraberindekilerin etkinliklerin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’nda bulunduğu sırada Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ellerindeki Türk bayrakları ile 'Genciz, güçlüyüz, Atatürkçüyüz, Mustafa Kemal’in askerleyiz' sloganları attı.

Çorlu İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Terzioğlu, grubun yanına giderek slogan atmamaları konusunda uyardı. Kalabalık grup Türk bayrakları açarak yürüyüşlerini sessiz bir şekilde tamamladı. Cumhuriyet Meydanı’nda, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.



EÖ,AÜÜ,RY,MY,Vİ(LK/CK)