Ayasofya Mahallesi Sahil Caddesi’nde Karayolları tarafından 1 ay önce hizmete sokulan üstgeçit Rize’de yapılan ilginç üst geçitleri anımsatırken, görenleri şaşırttı. Deniz tarafındaki bölümü rampa şeklinde inşa edilen ve bebek arabası, bisiklet, tekerlekli sandalye ile kolay çıkılabilen üstgeçidin diğer tarafı merdivenli olarak yapıldı. Bebek arabası veya bisikletle rampadan çıkanlar diğer taraftaki merdiveni görünce büyük şaşırıyor. Üstgeçit yanında evi bulunan iç mimar Gökmen Kutay, projede yanlışlar olduğunu belirterek, "Bunu buraya koyan sorgulamamışsa, bunun projesini çizen düşünmemişse biz ne söyleyelim. Onlar kendilerine yakıştırıp bunu buraya koymuşlarsa diyecek bir şey yok. Buraya üstgeçit gerekliydi, burada çok canlar yandı ama modernlik, görsellik ve işlevsellik açısından Trabzon’a yakışmıyor” dedi.

Mahalle sakinlerinden inşaat mühendisi İzzet Usta ise, şöyle dedi:

"Bu, Trabzon’a veya bu yollara yakışır üst geçit değil. Türkiye’de sorunları çözmek için çalışılıyor belki ama böyle üstgeçit yapılması büyük hata. Görünüm açısından da çevre kirliliği var. İşlevi yok. İnsanlar arabalarını ellerinde taşıyor. İyi niyetle, hizmet için yapıldı ama iyi etüt edilerek yapılmadı."

Üstgeçidin mimari rezalet olduğunu öne süren emekli öğretmen Naciye Usta ise şunları söyledi:

“Burayı hiç beğenmedim. 'Mimari rezalet' diyorum buna. Demir çelik ticareti olarak yapıldı bu üst geçit buraya. Kısa zamanda bunu düzeltsinler. Öteki taraf daha kısa olabilirdi, buraya da rampa konabilirlerdi. Ne teknik olarak ne işlevsel olarak hiç güzel değil."

Erkan Yılmaz da, engelli birisinin buraya geldiğinde ne yapacağını sorarken, "Bu vatandaş sırttamı indirilecek aşağıya? Bunu hemen düzeltmelerini istiyoruz” dedi.

Karayolları yetkilileri ise, üst geçidin deniz tarafında Hazine arazisi bulunduğu için rampa yaptıklarını, diğer taraftaki arazilerinin ise kısıtlı olduğunu anlatırken, "Rampa yapacak yerimiz olmadığı için diğer tarafa merdiven koyduk. Şikayetler bize de ulaştı. Gerekli değerlendirmeyi yapacağız" dedi.



OŞ(TM/İD)