Uzundere İlçesinde bulunan, yüzölçümü 8 kilometrekare olan Tortum Gölü ile 48 metre yükseklikten düşen Tortum Şelalesinin erozyon nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Uzundere ilçesi için hazırlanan 'Turizm Master Planı'nda uzmanlar Tortum Gölünü, yılda ortalama 2,5 milyon ton alüvyonun doldurduğunu, her yıl 15-20 metrekarelik bölümün karaya dönüştüğünü bildirdi. Erzurum'un doğal güzellikleri arasında gösterilen ve su sporlarının merkezi olabilecek kapasitedeki Tortum Gölü'nün, önümüzdeki yüzyıla kadar alüvyonlu toprakla dolacağı savunuldu. 'Çevre Sorunları' başlıklı konuda doğal faktörler, otlatma, kaçak ve bilinçsiz orman kesimi, uygun olmayan eğimlerde yürütülen tarımsal faaliyetler yüzünden meydana gelen erozyonun Tortum Gölü ve gölden beslenen şelaleyi belirgin şeklide etkilediği kaydedildi.

Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden Prof. Dr. Faris Karahan ile Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Projesi Yöneticisi Egemen Çakır tarafından hazırlanan master planında "Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde Tortum Gölünün gelecek yüzyıla ulaşmadan dolma riski var. Tortum Şelalesi'nin yakın çevresinde sürekli meydana gelen heyelanlar da tehdit oluşturmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen heyelan önleme çalışmaları da bugüne kadar şelaleyi izlemek için kullanılan yolun ve seyir noktalarının güvenli bir biçimde kullanımına yeterli bir çözüm oluşturmamıştır" denildi.

ESKİ DENİZBAŞI, ŞİMDİ GÖLBAŞI OLDU

Uzundere Belediye Başkanı AK Partili Halis Özsoy, Çoruh'un kolu olan Tortum Çayı ile çok sayıdaki derenin Tortum Gölünü beslediğini anımsattı. Gölün de Tortum Şelalesi ile HES'e (Hidroelektrik santrali) kaynak olduğunu anımsatan Halis Özsoy, piknik, mesire alanı ve su sporlarının vazgeçilmez mekanı olarak kullanıldığını söyledi. Tortum gölünü yaşatmak için çaba harcadıklarını anlatan Başkan Özsoy, Erzurum- Artvin karayolunun kenarında bulunan Tortum Gölü'ne eskiden 'deniz' olarak nitelendirildiğini anımsattı. Özsoy, "Tortum Gölü'nde ve ona su taşıyan derelerde erozyon kontrolü ile ıslah çalışmaları yapıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü bu bağlamda ağaçlandırma, kuru duvar, teraslama yapıyor. Ağaçlandırılan alanlara zarar verecek şeylerin önlenmesi için de elimizden geleni yapacağız. Tortum Gölünün tabir yerindeyse ucu bucağı yoktu. Şimdi Gölbaşı denilen yere eskiden Denizbaşı denirdi. Ama çok değil 20 yıl öncesinde göl olan yerler şimdi kara parçası olarak karşımızda duruyor. Ayrıca gölde biriken alüvyonlu zengin ve verimli toprağı da çiftçilerimize vermeyi düşünüyoruz. Ordan gelen gelirle de yine erozyon çalışmalarına katkı yapacağız" diye konuştu.



NÖ(KS/AAA)