YÜZDE YÜZ ORGANİK ÜRÜNLER

Gonca Sadıki 45 yaşında, iki çocuk annesi. Şişli Teşvikiye Topağacı semtinde yaşıyor. Uzun yıllar restoran işletmeciliği yaptı. Danışmanlık işi gereği 2007 yılında gittiği bir toplantıda Slow Food İstanbul Fikir Sahibi Damaklar Birliğinin kurucu lideri Defne Koryürek’le tanıştı. Sadıki, bu görüşmeden sonra organik gıda ürünlere ilgi duymaya başladı.

Gerçek gıdalarla ilgili araştırmalar yapan ve üreticilerle görüşerek bilgiler alan Gonca Sadıki, altı ay önce restoran işletmeciliğini bıraktı. Sadıki'nin aklına altı ay önce gerçek gıdanın oturduğu mahalleye ulaşabilmesi için bir işyeri açma fikri geldi. Sadıki, Topağacı Süreyya Ağaoğlu Sokak’ta sebzeden meyveye, yoğurttan bulgura, çikolataya pek çok organik ve yöresel ürünün satıldığı “gaia yöresel” adlı işyerini hizmete açtı. Süt, peynir, yumurta ve ekmek gibi her gün tüketilen ürünlerin çok rağbet gördüğü gaia’nın müşterileri arasında sinema ve dizi oyuncuları, yönetmenler var. Yunan mitolojisinde  ana tanrıça, 'doğa ana' anlamına da gelen 'gaia’da, tamamıyla organik ürünlerden yapılan Arnavut, Ege, Çanakkale ve Kıbrıs yemeklerinden evlere servis de yapılıyor.


TİCARET AMAÇLI İNSANLAR AÇMAMALI

Gerçek gıdaların inandırıcılığını kaybettiğini belirten Gonca Sadıki, şunları söyledi:


 “Çok organik gıda denmesini sevmiyorum. Bu gerçek gıda. Organik bir müddet sonra laçka oldu. Çoğunlukla hile ve dolandırıcılık söz konusu. Artık insanlarımız doğal ürünlerden bile tereddüt eder hale geldi. Ancak güvenilmesi ve tüketilmesi gereken şey organik gıda. Çok sıkı denetleniyor. Sertifikaları çok sıkı kontrol ediliyor. Etiketleri çok daha aydınlatıcı. Bunları talep etmeliyiz. Üretici de bunları yazmalı. Bütün ürünlerde tek tek içinde ne olduğu yazıyor. Bütün ürünlerde olması şart. Genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürün satmıyoruz. Ona çok dikkat ediyoruz. Severek yapan insanların çoğalması önemli. Ticaret amaçlı insanlar açmamalı. İnsan beslemenin önemini bilmeli, araştırmalı öğrenmeli sattığı ürünleri. İlgi duymalı. Yaptığı için insanın sağlığıyla ilgili olduğunu unutmamalı. Keşke her mahallede bu tip dükkanlardan açılsa.”


 


BAKKAL KALMAK NİYETİNDEYİM

Asıl işinin ticaret yapmak olmadığını ifade eden Gonca Sadıki,  şöyle konuştu:


”Sonuçta tabiki bir para kazanılacak. Burada 8 -10 saat emek sarf ediliyor, masraf yapılıyor. Ama bence ilk amaç bu olmamalı. Onun yanlış olduğunu gördüğüm için bu işe girdim. Çok paralar kazanayım, milyarlarım olsun diye bu işe girmedim. Bu işle ilgili düşüncem işi büyütmek değil. Daha çok kişiye ulaşmak. Çünkü işi büyütmek yaptığım işe ters. Bakkal olarak kalmak niyetimdeyim. Süpermarket değil. Geçenlerde bayan avukat bir müşterim ‘Siz burada ticaret yapmıyorsunuz insanları besliyorsunuz’ dedi. Bu çok hoşuma gitti. Ürünleri ilk üreticiden alıyorum. Dolayısıyla çok pahalıya almadığım için ben de pahalı satmıyorum. Dışarıda bir esnaf lokantası yemek fiyatına yemek servisi yapıyorum. Yağından, diğer ürünlerine kadar doğal organik ürünlerle yapılmış.


Amacının ilerleyen yıllarda İstanbul’a yakın bir bölgede kendi ürünlerini üretebileceği bir çiftlik kurabilmek olduğunu söyleyen Gonca Sadıki, ”Mesela tavuk çiftliği olabilir. İnsanları temiz ve doğal ürünlerle beslemek. Bu işe severek yapan insanların çoğalması önemli. Ticaret amaçlı insanlar açmamalı. İnsan beslemenin önemini bilmeli, araştırmalı, öğrenmeli, ilgi duymalı sattığı ürünleri. Yaptığı işin, insanın salığıyla ilgili olduğunu kesinlikle unutmamalı" dedi.


Bazı ürün fiyatları:

Zeytinyağı litresi 12 TL, Elma 5 TL (kg), Havuç 4 TL (kg), Köy Tavuğu 23 TL (kg), Süt 3.5 TL (lt), Keçi Yoğurdu 11 TL (kg), Normal Yoğurt 4.5 TL (kg), Un 6 TL (kg), Mantı 20 TL (kg)


TY (MK) (FOTOĞRAF)