TGC Yönetim Kurulu, Özgür Gündem Gazetesi’nin 1 ay süreyle kapatılmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada “Terörle Mücadele Yasası gazetecilerin kolayca terörist sayılmasını sağladığı gibi gazeteleri de terör aracı olarak nitelendiriyor” denildi. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“Demokratik ülkelerde yayın organlarına kapatma, toplatma ve para cezası gibi yaptırımların uygulanması savunulamaz. Özgür Gündem gazetesinin kapatılması basın ve ifade özgürlüğüne aykırıdır. İleri demokrasi anlayışı ile bağdaşmayan bu kararı basın özgürlüğüne vurulmuş yeni bir darbe olarak değerlendiriyoruz.


Türk hukukunun ayıplarından biri olan Terörle Mücadele Yasası (TMY) gazetecilerin kolaylıkla terörist sayılmasını sağladığı gibi, gazeteleri de terör aracı olarak nitelendiriyor. TMY’nin 7. maddesi, yayının durdurulması cezası verilmesine olanak sağlıyor. Bu maddenin ifade özgürlüğünü yok saydığına ilişkin açıklamalar, yasanın yürürlüğe girdiği 1991 yılından bu yana dile getiriliyor ama yasa yapıcıyı etkilemiyor. TBMM’ye sunulan 3. Yargı Paketi tasarısında bu uygulamadan vazgeçilmesi de öngörüldü. Ancak tasarının Adalet Komisyonu’nda bir adım bile ilerlememesi uygulamanın sürmesine olanak sağlıyor.


Türkiye’de sık sık yayın organları toplatılıyor, kapatılıyor, karikatür ve mizah dergileri poşete sokuluyor, internet sitelerine erişim engelleniyor. Radyo ve TV kuruluşları hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Cezaevlerindeki gazeteci sayısı ise 100’ü geçti.10 binlerce dava ve soruşturma nedeniyle gazeteciler mesleklerini yapamıyor. Bu nedenle yasalardaki, yayın organlarının toplatılmasına ve kapatılmasına neden olan maddelerin acil olarak kaldırılması gerekiyor. Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından son sıralarda yer almaktan hızla kurtulabilmesi için iktidardan somut adımlar atmasını bekliyoruz.”


(BB)