Temsa'nın 44 yıllık bir şirket olduğunu kaydeden Tamer Ünlü, tam kapasite çalıştıkları 2011'de tarihi bir başarı yakaladıklarını ve 1 milyar 250 milyon liralık ciro elde ettiklerini belirtti. Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselmesinden yakınan Ünlü, "Yakıtı ele alırsak hiç petrolü olmayan Japonya'nın iki katı fiyatına satıyoruz. Bizde benzin 4.6 lirayken Japonya'da bunun yarısı. ABD'de akaryakıt ülkemizdeki fiyatın yarısından daha az" diye konuştu.

"ARAP BAHARI OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Temsa'nın 46 ülkeye ihracat yaptığını açıklayan Ünlü, "Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya henüz gidemedik, oralar duruyor. Bütün Avrupa, Doğu Avrupa ve Amerika dahil Batı'ya yoğunluk verdik. Hiç gitmediğimiz ülkeler var" dedi. 

"Arap Baharı'nın ihracatı olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Tamer Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce Arap Baharı'ndan etkilenmeyeceğimizi düşünerek, endişe duymadığımı, daha büyük pazar olacağını söylemiştim ama yanılmışım. Mısırlı dostlarımızın söylediğine göre 5 yıl öncesinden bir şey değişmez. Mısır'daki fabrikamızda üretim durdu. Orası 6 ay kadar hizmet verdi, ancak olaylar patlayınca alınan siparişler iptal oldu. Suriye'de yaklaşık 500 otobüsümüz dolaşıyor. Suriye; bizim için Libya, Sudan ve Tunus gibi olabilirdi. Arap ülkeleri bizim için ilave pazardı. Çünkü biz diğer pazarlarda daha aktifiz. 3 yıllık dünya krizi her yeri etkiledi. Avrupa'yı da doğuyu da etkiledi"  diye konuştu.

YERLİ OTOMOBİL UYARISI

Türkiye'nin motorize olma döneminin yeni başladığına vurgu yapan Temsa CEO'su Tamer Ünlü şunları anlattı:

"Otobüs ve kamyonda Türkiye yerli markasını yaptı. Dışa bağımlı değil, kendisi yapıyor. Ticari vasıtada yerli olduk ve dışa bağımlılık bitti. Motorlu araçlarda yerlinin tarifi nedir? Resim tahtasının başına geçip, kendin çizeceksin. 'Benim arabam diyeceksin.' Ortaya çıkarıp üreteceksin. Üretirken motorunu kimden aldığın önemli değil. Yerli otomobil konusunda hassasiyet gösterilmesi gereken şey, büyük üreticilerin 20 yıl sonranın teknolojisine hazır olmasıdır. Onlar, bilinmeyenlere de hazır. Teknoloji de gizli olanlar da var. Yerli marka, oluşturulduğu zaman bugünün otomobilini yapacak. Bugün ne olduğu belli. Yarın çıkacak olan ne, kapalı kapılar ardında büyük üreticiler ne hazırlıyor? İşte ona hazır değiliz. Bunlarla mücadele etmeliyiz. İşte bu önemli. Bugünün arabası yapılır. Cesaretli olup girmek lazım."