"MADALYANIN KARŞILIĞINI HAPSE ATILARAK GÖRDÜM"


Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada Kayseri eski İl Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Cemal Temizöz, ara verilen savunmasını bugün sürdürdü. Yıllarca terörle mücadele ettiğini ve kamuoyunun tanıdığı operasyonlarda ve soruşturmalarda yer aldığını anlatarak, “Şemdin Sakık’ın sorgusunda yer aldım. Çalışmalarım karşılığı madalya ile ödüllendirildim. O dönemin madalyası ve görev safahatım içerisinde çalışmalarımın karşılığını yeni dönemde hapse atılarak gördüm" dedi.


"ÇETİN DOĞAN ERGENEKON ŞEMASINDA 1 NUMARA" İDDİASI


Temizöz, mahkemenin gelinen aşamasında delillerin tartışılmasını ve bu delillerle yüzleşilmesi gerektiğini ifade ederek, "Mahkeme adalet ve bilimi dışarı atmamalı. Alınan TÜBİTAK raporunu mahkeme reddederek tekrardan isteseydi. Bugün yeni rapor talep eden bütün sanıkların sesini kısacaktınız" dedi.


Balyoz davasının TSK’ye düzenlenmiş bir komplo olduğunu savunan Cemal Temizöz, “Cumhuriyet gazetesinden Orhan Bursalı da şubat ayından itibaren kaleme aldığı yazılarında ‘siyasi bir güç haline gelen bu yapının iç yüzünü, iktidar ile neden kapıştığını, basının neden yazmadığını, gerçeklere rağmen zülmün neden yapıldığını’ sorguluyor" diye konuştu. Temizöz, 2001 yılında bir emniyet müdürürün Emniyet İstihbarat Başkanı Sabri Uzun’a “Ergenekon şeması verdiğini" belirterek “Sabri Uzun’un savcılıktaki ifadelere ulaşılamıyor" dedi. Bu sırada davada tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan da Ergenekon şemasında kendi adının geçtiğini söyledi. Cemal Temizöz de “Evet, 2001 yılındaki Ergenekon şemasında 1. numarada Çetin Doğan’ın adı var. Ancak mahkemenin gizlilik kararı nedeniyle bu şema kimseye gösterilmiyor" iddiasında bulundu.


BAŞKANDAN AÇIKLAMA


Temizöz, dün Başkan Ömer Diken ile tartışmasına neden olan “dijital verilerle ilgili rapor hazırlayan TÜBİTAK bilirkişilerine yemin ettirilmeden inceleme yaptırıldığı" eleştirisini yineleyince Başkan Ömer Diken, yıllarca Yargıtay’da görev yaptığını belirterek “Biz usulün ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bilirkişi raporlarını inceleyip eksiklerini tamamlıyoruz. Sizlerin hazırladığı uzman incelemelerinde de dosyadaki bilirkişi raporlarında da eksiklikleri tamamlıyoruz. Mahkeme şu ve bu raporu esas aldığına dair bir şey söylemiyor. Bunlar en son değerlendirilecek" açıklamasını yaptı.


"2003'TE DARBEYE TEŞEBBÜS ETMİŞİM, 2005 YAŞ'INDA GENERALLİĞE TERFİ ETTİRİLDİM"


Son YAŞ kararlarıyla emekliye sevk edilen Tuğgeneral Ali Aydın, 1984 yılında üsteğmen rütbesindeyken MHP soruşturmasından gözaltına alındığını ve 1.5 ay işkence gördükten sonra serbest kaldığını anlattı. Serbest bırakıldıktan 15 gün sonra Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na gönderildiğini ve 15 Ağustos 1984’te PKK’nın Şemdinli baskınını gerçekleştirdiğini anlatan Ali Aydın, başarılarından dolayı ödüllendirildiğini belirtti.


Aydın, "15 Ağustos'ta Şemdinli basıldı. Silahlı mücadeleyi baştan sona yaşadım. 2 gün sonra Genelkurmay Başkanı geldi. Bizi çağırdı. 'İlçe Jandarma Komutanı kim?' dedi. 'Eyvah beni tanıdı' diye düşündüm. 'Seni kutluyorum' dedi" ifadesinde bulundu. 28 Şubat döneminde Zonguldak Tugay Komutanı olduğunu dile getiren Aydın, "Bu sefer de irticacılıkla suçlandım. 2005 yılı YAŞ kararlarında Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'ndan generalliğe terfi ettim. 2003'te darbeye teşebbüs etmişim; 2005 YAŞ'ında generalliğe terfi ettirildim" dedi.


"ASTLARINIZ SİZİ SEVİYOR"


Ali Aydın, savunmasını şiirlerle süsleyerek ve akıcı bir dille yapmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken “Edebi bir dille savunmanızı yaptığınız için kesmedim. Bu yaz sizin görev yaptığınız yerlerden birine gitmiştim. Sizin bu yönünüzü anlattılar. Bu dava başka ama astlarınız sizi seviyor" diye konuştu.


Sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarına ara veren mahkeme, duruşmayı 31 Ağustos Cuma saat 09.00'a erteledi.


CT (MK)