Hayrettin Karaca, 17 Nisan 2010’da Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin Bergama İlçesi Kozak Yaylası’ndaki faliyat gösterdiği alanda incelemelerde bulunmak ve madene karşı halkın verdiği mücadeleyi desteklemek amacıyla bölgeye gitti. TEMA Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, avukat Hasan Namak, Kozak Yaylası Çevre Koruma Derneği Sözcüsü Gülden Karabudak ve TEMA gönüllüleri, halkın 'İşletme tarafından kamu arazisinde ağaçların kesildiğini' iddia ettikleri bölgeye götürüldü. TEMA gönüllüleri burada fotoğraf çekerken maden şirketi çalışanları bölgeye geldi ve vakıf gönüllülerinin bulundukları yerden ayrılmasını istedi. Madencilik şirketi, TEMA Kurucu Onursal Başkanı Karaca, avukat Namak ve Kozak Yaylası Çevre Koruma Derneği Sözcüsü Gülden Karabudak hakkında 'Konut dokunulmazlığının (işyeri), iş ve çalışma hürriyetinin ihlali' suçlamalarıyla şikayetçi oldu. Savcı da, Hayrettin Karaca, Turgutlu Çevre Hareketi’nden avukat Hasan Namak ve Kozak Yaylası Çevre Koruma Derneği Sözcüsü Gülden Karabudak hakkında 'İşyeri dokulmazlığının ihlali' suçundan dava açtı.

Davaya, bugün Dikili Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, ilk olarak TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca dinlendi. Karaca, böyle bir davanın açılması sonucu Türkiye’nin tüm dünyaya rezil bir konuma düşürüldüğünü belirterek şöyle dedi:

"Burada sadece ben değil tüm doğa savaşçıları yargılanmaktadır. Üzerime atılan suçlamaları kabul etmiyorum. Ben oraya bozulan ekolojik sistemi görmek için gitmiştim. Bundan dolayı suçlanıp ülkemin küçük düşürülüşünü asla kabul edemem."

Diğer sanık Hasan Namak da, "Dava konusu olan bölgeye gittiğimizde bölgenin işyeri sahası olduğunu belirten bir emare yoktu. Oraya gidiş sebebimiz kesilen ağaçları yerinde görüp fotoğraf çekmekti. Ama anlamadığımız şekilde suçlanarak sizlerin karşısına çıkarıldık" dedi.

Dava, diğer TEMA gönüllülerinin dinlenmesi ve savunmanın ek süre talebi üzerine 15 Şubat 2013’e ertelendi. Duruşmayı İzmir, Dikili ve Bergama’dan hem çevreciler hem de CHP teşkilatları üyeleri ile Hayrettin Karaca’ya 2012 İsveş 'Alternatif Nobel' ödülünü veren İsveç Right Livelihood Award Foundation temsilcisi Agneta Johansson ve İsveçli bir gazeteci de izledi.

Hayrettin Karaca, duruşma çıkışında, yaptığı kısa açıklamada, “Bu dava için dış ülkeden iki avukat getirmişler. Ülkem için üzülüyorum" dedi.