Türk–İş tarafından organize edilen toplantı için Trakya sendika başkanları Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde bir araya geldi. Toplantı öncesi basın mensupları ile bir araya gelen TEKSİF Sendikası Genel Başkanı ve Türk–İş sendikası Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat, ekonomik sıkıntılar ile işsizlik ve sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırmak için el ele, akıllı hareket edilmesi gerektiğini söyledi. 2012 yılı için Türkiye bakımından önemli bir yıl olacağını belirten Irgat şunları kaydetti:

"Çalışan işçiler yasal hakkını kullanamaz konuma getiriliyor. Böyle sosyal barış ve sosyal adalet olamaz. Despotlukla bir yere gidilemez. Tüm kesimler şunu çok iyi akıllarına koyacak: Sosyal diyalog, sosyal sorumluluk olacaktır. Şu anda sanayileşmede İstanbul’dan sonra pilot bölge Trakya yani Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ il ve ilçelerini kapsıyor. Artık sanayi bu bölgeye göç ediyor. Sanayide çalışanların sendikalı olması için biz yola çıktık. Trakya’da sendikaların yeni yeni örgütlenme büroları Türk-İş’e bağlı çalışma yapacaklardır."

'İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN'

Türkiye’de en önemli sorunlardan birinin de işsizlik olduğunu ve bununla ciddi anlamda mücadele edilmesi gerektiğine ifade eden Irgat sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim ülkemizde işsizlik gerçekten var, yok denemez. Bizler iş verenler kadar sendikalar olarak da ekonomiyi yakından takip ediyoruz. Bütün fedakarlık ve özveri çalışanlardan beklenmemeli. Şu an, Avrupa'daki kriz geldi, geliyor söylentileri insanlarda psikolojik dalgalanmalara neden oluyor. Artık, geçmişten kalan anlayışların değişmesi gerek. İşçilerimiz de artık Türkiye'de eğitim ve kültürde ön sıralarda yer alıyor. Başta tekstil sektörüne bakıldığında, Afrika'ya giden yatırımcılarımızın durumunu ve iş gücünü görüyoruz. Türkiye'de bir tekstil işçisinin yaptığı işi, Afrika'da 3 tekstil işçisi yapıyor. Biz, kıdem tazminatı konusunu hiçbir yerde tartışmıyoruz. Devletimizin ilgili bakanı bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve mağduriyetin yaşanmayacağını taahhüt etti. Biz de var olan haklarımıza dokunulmayacağını düşünerek gelişmeleri gözlemliyoruz. Türk-İş çalışma hayatının ve demokrasinin önderi olmuştur."

TEKSİF Sendikası Genel Başkanı ve Türk–İş Sendikası Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat, açıklamalarının ardından Trakya’daki sendika başkanlarının yer aldığı toplantıya katıldı.



MY(LK/CK)