İdari Kurul üyeleri Muğla Vali Yardımcısı A. Kamil Başar, Köyceğiz Kaymakamı Yücel Gemici, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Ortaca Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Cumali Tosun, Köyceğiz Belediye Başkanı CHP’li Salih Erbay, Dalyan Belediye Başkanı CHP’li Arif Sarı, Göcek Liman Başkanı Raşit Velioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl müdürü Mesut Avcı ve Dalyan Tekne kooperatifi başkanı Atilla Gültekin, Dalyan’da biraraya geldi. Toplantıda göl ve kanallarda seyri sefer yapan tekne kaptanları ve elemanlarına alkol testi yapılması, Dalyan Belediyesi tarafından alkolmetre cihazı alınıp Muayene Komisyonu’na verilmesi ve belediye tarafından uygulanmakta olan MOBESE kamera kayıt sisteminin kanal çevresinde uygun görülecek noktalara konuşlandırılmasına karar verildi. Muayene Komisyonu yaptığı kontrollerde alkol aldığı tespit edilen kaptan ve elemanlarına 500 lira ceza kesecek, tekrarı halinde ceza yüzde 50 artırılacak, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmediği takdirde seferden men edilecek.

Bunun yanı sıra teknede yolcu sayısının 25’den fazla olması durumunda, ehliyeti olmadığı halde tekne kullananlara, ehliyetini üzerinde bulundurmayan, tarifede belirtilenden fazla ücret alan ve teknenin önünden ve arkasından ayak ve kollarını sallandıran yolcu görüldüğünde kaptanlara 500 lira para cezası verilecek. Sürat tahdidini aşanlara, kılık kıyafet standartlarına uymayanlara, tekne kurallarını belirten uyarı levhasını asmayanlara, teknelerin teras katında yolcu taşıyanlara, resmi görevlilerin dur ihtarına uymayan kaplanlara da 250 lira para cezası verilecek. Kanala giren sürat tekneleri, 2 bin lira cezanın yanı sıra seferden men edilecek. Göl ve kanalı kirleten teknelere 2 bin, balıkçı plakasıyla yolcu taşıyanlara bin 500 ve belirlenen alanların dışında mangal yakanlara bin lira para cezası verilecek.

Muayene Komisyonu’nca yapılan denetim ve kontrollerde verilen cezalarda adli takibatı gerektiren durumların, ilgili Mülki İdare Amirleri kanalı ile ilgili Cumhuriyet Savcılığına intikali sağlanacak.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Vali Yardımcısı A. Kamil Başar, 2012 turizm sezonuha hazırlık yapmak amacıyla biraraya geldiklerini belirtti. Başar, "Bugün burada kanal yönetimi olarak, Dalyan kanalındaki tekne trafiğinden tutun tekne düzenlenmesi, sürat tekneleri, kayıt dışı teknelerin denetlenmesi, alkol kontrolü ve buna benzer bir takım önleyici tedbirleri almak için toplandık. Ayrıca teknelerin yolcu kapasitesi gibi konularda bir takım kararlar aldık. İdare Kurulu’nun bir Muayene Komisyonu var, Komisyon, jandarma ile işbirliği yaparak denetimlerine devam edecek" dedi.