TBMM ve AB tarafından düzenlenen 'Kültürler Arası Diyalog Forumu' toplantısının ilk durağı Şanlıurfa’da gerçekleşti. Hilton Otelinde düzenlenen toplantıya Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AB Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Proje Lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Medeniyetler İttifakı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, İçişleri Komisyon Başkanı Muammer Güler, Macaristan- Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Tamas Hegedus, Türkiye ve AB’den gelen parlamenter, yerel siyasetçiler, gazeteciler ve akademisyenler katıldı. Toplantıda 'Kültürler arası diyalog ve AB', 'kültürel çeşitlilik ve medyanın rolü', 'Türkiye ve AB’de kültürler arası diyalog kapsamında yerel yönetim politikaları ve kültürel çeşitliliğin benimsenmesi' gibi konular görüşüldü. 2 yıl sürecek olan proje kapsamında 6 sempozyum, 3 diyalog formu ve 2 uluslar arası yaz kampı 27 ikili ziyaret düzenlenmesi amaçlanıyor. 

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü alan Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı proje lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu son yıllarda Türkiye ile AB’nin arasının soğuk olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

"AB ile ilişkilerimizde olan soğukluk Türkiye’nin herhangi bir eksikliğinden dolayı değil, bütünüyle siyasi sebeptendir. Dolayısıyla bu siyasi sebeplerin aşılması başka bir iştir, AB ile olan ilişkilerimizde o standartları yakalamamız için yapılan çalışmalar ayrı bir iştir. Burada AB’den bulunan dostlarımızın katkısını bekliyoruz."

FAKIBABA: BİZ İYİ BİR KOMŞU OLMAK İSTİYORUZ

Ardından kürsüye gelen Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, medeniyetler şehrinde toplanan katılımcılara teşekkür ederek kısa bir konuşma yaptı. Fakıbaba şöyle dedi:

"Ben bu şehrin hem Türk, hem Kürt hem de Arap bir başkanı olarak, 'Biz zayıfız, bu zayıflığımız için lütfen bizi AB topluluğuna alın, biz de kurtulalım' diye bir amacımız yoktur. Biz iyi bir komşu olmak istiyoruz. Eğer kötü komşu olursak, mutlaka bu Avrupa’yı da etkiler."

Toplantıda söz alan Macaristan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Tamas Hegedus ise, "Avrupa Birliği'ne ihtiyacı olan Türkiye değildir. Avrupa Birliği'nin Türkiye’ye ihtiyacı vardır' diye konuştu.

Toplantının bir diğer bölümünün ise yarın Mardin’de gerçekleştirileceği bildirildi.



AL,ÖP(HK/COŞ)