Ankara ve Eskişehir yönünden gelen araçların İzmit Kandıra turnikelerinden itibaren TEM Otoyolu'nun kuzey şeridinden yollarına devam ederken, Yalova-Bursa yolu olarak da bilinen E-130 Karayolu ile D-100 karayolu'nden gelen araçların da yine TEM'in ters istikameti olan güney şeridi kullanılarak ters istikametten Gebze'ye yönlendirilmesiyle trafik rahatladı. Tüm yönlerden gelen araçların kesişme noktası olan Kandıra Turnikeleri'nin de bulunduğu Bekirdepe Rampası'nda yaşanan yoğunluk, bu uygulama ile araçlar ters yöne de girip 6 şeritten birden İstanbul istikametine gitmeleriyle bugün yaşanmadı.

 Uygulamayı adım adım takip eden Kocaeli Valisi Ercan Topaca, yaptığı değerlendirmede bazı uyarılarda da bulunarak şunları söyledi: "Şuan itibariyle bir sıkıntı yok. İstanbul istikametine doğru rahat bir trafik akışı var. Ankara istikametine doğru da D-100 Karayolu'nda bir akışkanlık var ve herhangi tıkanıklık yok. Akşama doğru özellikle İstanbul istikametine doğru biraz daha yoğunlaşmasını bekliyoruz. Çünkü uzak yerlerden çıkanlar akşama doğru bu noktalara ulaşacaktır. Şu an itibariyle sıkıntı yok. Sadece vatandaşlarımız, sürücülerimizin bilmesi gereken bir iki husus var. Özellikle Ankara istikametinden gelen otobüs sürücülerinin Kocaeli Otogarı'na girmek istiyorlarsa, Uzunçiftlik turnikelerinden çıkış yaparak otogarda yolcuları bıraktıktan sonra tekrar Kandıra turnikelerinden İstanbul istikametine doğru güney şeride girerek yolculuklarını sürdürmeleri gerekiyor. Çünkü Kandıra turnikelerinden otogara giriş kapalı. Vatandaşlarımız için de bu durum geçerlidir."

Vali Topaca, Ankara istikametinden gelip Kocaeli, Gölcük, Yalova istikametine gitmek isteyen sürücülerin de Otoyol Uzunçiftlik turnikelerinden çıkmalarını önerirken, "Çünkü buradan çıkmadıkları taktirde bir sonraki çıkış noktası olan Körfez turnikelerinden çıkış yapıp geri dönmeleri gerekiyor. Ayrıca bu akşam hava karardıktan sonra özellikle Güney şeritten İstanbul istikametine doğru seyreden sürücülerimizin biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Bu güzergahda ters yönde İstinbul istikametine doğru seyir olduğu için trafik işaretlerini göremeyecekler. Çok riskli alanlarda koymuş olduğumuz bazı işaret ve levhalar var. Onun dışında trafik ekiplerinin yönlendirmesine ve ikazlarına uymaları biraz daha düşük hızla seyretmelerinde kendileri açısından büyük fayda görüyoruz" diye konuştu.

Vali Topaca, tatilcilerin bir kısmının da yola çıkması beklenen cumartesi ve pazar günleri de bu tek yönün uygulanıp uygulanmayacağına ise bugün ve yarın bu yoldan dönüş trafiğindeki sayıya bakılacağını belirterek, "Bayram öncesi buradan giden araç sayısı belli. Bizim tüneller üzerindeki araç sayım makinesi vasıtasıyla giden araç sayısını biliyoruz. Bugün ve yarın dönen araç sayısına bağlı olarak haftasonu bu uygulamanın devam edip etmeyeceğine karar vereceğiz" dedi.

 

MB,EA (MB/RT)