Eskiden, hemen hemen her köyde bulunan değirmenler, yıllar geçtikçe kapandı. Yenidoğanlar Köyü'nde oturan 5 çocuk babası 70 yaşındaki Şeref Şahin'e ait değirmen ise ayakta durmaya devam ediyor. Şeref Şahin, taş ve ahşap yapıdan oluşan, dere yatağından kanal yoluyla gelen suyun çarklara düşmesiyle çalışan değirmende, köylerden getirilen mısır, buğday, arpa gibi tahıl ürünlerini öğütüyor. 

Şeref Şahin, değirmenciliğin ata mesleği olduğunu söyledi. Şahin, dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan değirmenin yaklaşık 200 yıllık olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Değirmende öğüttüğü çuval başına 5- 10 lira aldığını ifade eden Şahin, "Su ile çalışıyor. Su geldiği sürece çalışır. Bir teneke mısırı 1.5- 2 saatte un haline getirir. Yazın su az geldiği için uzun sürer. Kışın su çoğalır ve daha kısa sürede öğütür. Bu civarda 18 köy var. Buralardan çuval çuval ürün gelir" dedi.

Şahin, değirmenin nasıl çalıştığını da anlattı. Şahin, "Su, kanallarla değirmenin üst tarafındaki boğaza gelir. Boğazdan su çarklara düşer. Çarklar da değirmenin taşını döndürür. Taşın içine düşen tahıllar da öğütülmüş olur" diye konuştu.

Çaylıoğlu Beldesi Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin ise bölgede tek olma özelliği bulunan su değirmeninin tarihi bir yapı olduğunu söyledi. Başkan Gültekin, "Gelecek nesillere de aktarılması gereken bir yapı. Çünkü burada teknoloji yok, elektrik yok. Sadece suyun gücüyle çalışıyor. Doğal bir ortamda çalışıyor" dedi.



İÇ(EE/BT)