Tarihi eserler arasında 2 bin 500 yıllık Athena kabartması bulunan bir altın sikke de var.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri Fatih’te yaptıkları operasyonda aralarında 2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen tanrıça Athena kabartmalı altın bir sikkenin de bulunduğu 360 parça tarihi eser ele geçirildi. Çoğu Bizans ve Roma dönemine ait oldukları belirtilen eserler arasında bir de İslam dönemi el yazması Kuran-ı Kerim’in bulunması da dikkat çekti.

Mali Şube Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele masası ekipleri aldıkları ihbar üzerine Fatih Sirkeci’de bir otele baskın düzenlendi. Yapılan baskında tarihi eser kaçakçılığı yapmaya çalışan Mehmet A. gözaltına alındı. Otelin odasında yapılan aramalarda 360 adet tarihi eser ele geçirildi. Tarihi eserler arasında en dikkat çeken parçanın 2 bin 500 yıllık bir sikke olduğu belirtildi. İlk kez rastlanan bu sikkenin üzerinde Yunan mitolojisindeki tanrılardan Zeus’un kızı Athena kabartması olduğu belirtildi. Bir yüzünde Zeus’un kartallı kabarması ve diğer yüzünde de Herkül’ün kabartmasının bulunduğu bir gümüş sikkenin eserler arasında en değerli parçalar arasında olduğu belirtildi.

Uzmanlar tarafından detaylı olarak inceleneceği belirtilen eserlerin Anadolu’da bulunduğu belirtildi. Eserler arasında Eski Yunan dönemine ait 305 adet metal sikke, 9 adet gözyaşı şişesi, 11 adet altın sikke, 8 adet metal küpe, 6 adet farklı ebatlarda haç, bir adet Kuran-ı Kerim, 4 adet mühür ile 16 adet metal eşya (ok ucu, hayvan figürü) bulunduğu belirtildi.

Polis, eserlerin ne amaçla otele getirildiğini ve yurt dışı bağlantısının bulunup bulunmadığını araştırıyor.