Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kaş ve Kalkan bölgesinin ticaret merkezi konumundaki Bezirgân Köyü'ndeki tarihi tahıl ambarları farklı mimari ve ahşap dokusuyla görenlerin ilgisini çekiyor. Tam 350 yıl önce Likya lahitlerinden esinlenerek aynı şekilde sedir ağacından iç içe yapılan ambarlar, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yıkılmaya başladı. Biri taş olmak üzere yan yana yapılan 125 ambardan bir kısmı günümüzde halen bölge halkı tarafından tahıl saklamak amacıyla kullanılıyor.

Bölgede turizmin gelişmesiyle tarım yerine turizme yönelen vatandaşların, daha önce bakım ve onarımını yaptıkları ambarları kaderine terk etmesi üzerine Kaş Kaymakamlığı devreye girdi.

Mimari özelliğiyle Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne de konu olan çivi kullanılmadan yapılan, ahşap işçiliğiyle önemli bir kültür motifini oluşturan ambarların korunması için Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya Antalya Anıtlar Kurulu'na başvurdu.

Kaymakamlığın talebini inceleyen Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi tarafından görsel belge ve belgesel video niteliğinde devlet arşivine aldığı 125 ambarı korumaya aldı. Kararın ardından Kaymakam Selami Kapankaya, Kaş Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Aydın Bezirgân Köyü'ne giderek köy muhtarı Turan Altaca rehberliğinde ambarları inceledi.

TARİHİ AMBARLAR KORUMAYA ALINDI

Köy Muhtarı Turan Altaca'ya Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı hakkında bilgi veren Kaymakam Kapankaya, koruma kararından sonra ambarların gelişi güzel kullanılamayacağını söyledi. Kapankaya, Bezirgân Ambarları'nın tarihi Likya Yolu'nda bulunmasının turizm açısından değerinin daha da arttırdığını anlattı. Kaymakam Kapankaya, "Buradaki ambarlar bize geçmişten kalan bir miras. Konun basında yer almasının ardından zaten öneminin farkında olduğumuz ambarların değerini daha iyi anladık. Bu haberler aynı zamanda tanıtımını yaptı. Ambarlar, Likya lahitlerinden öykünerek yapılmış. Bu açıdan önemli birer mimari eser" dedi.

RESTORE EDİLECEK

Antalya Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu'na ambarların korumaya alınması için başvuruda bulunduklarını vurgulayan Kaymakam Kapankaya, müracaatlarının kabul edildiğini söyledi. Koruma kararının tek başına yeterli olmadığını kaydeden Kaymakam Kapankaya, "Bunların içinde yıpranmış olanlar var. Yıkılacak durumda olanlar var. Bu noktadan sonra gerekli projeleri hazırlayarak, tahrip olanları onarmak ve bu kültürel varlığımızı turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Bu kültürel varlığımızın Türkiye'ye tanıtılmasında katkısı olan basın kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Bezirgân Köyü Muhtarı Turan Altaca, "Atalarımızdan kalan 350 yıllık geçmişe sahip ambarlar bize miras kalmış. Şu anda korumaya alınmış olması bu tarihi dokuyu koruyacaktır" dedi.