Danimarkalı ve Hollandalı turistler, bellerine kadar gelen denizden yürüyerek çevresindeki tel örgüleri aşıp İngilizce ve Türkçe 'Kazı alanına girmek yasaktır' levhalarına da aldırış etmeden, haziran ayında kazı çalışmalarına yeniden başlanacak olan tarihi Tavşan Adası'na çıktı. Antik Myndos Kenti’ni kuran Kral Mousolos'un, sevgilisi Artemisya ile vakit geçirmek ve Ege'nin eşsiz günbatımını seyretmek için gittiği adada, iki yıl önce Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında başlatılan kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan kilise, antik mezarlar ve sarnıçları gezen turistler, bol bol da fotoğraf çekti.

Danimarka'da özel bir havayolu şirketinde hostes olarak çalışan 29 yaşındaki Holmen Dusberg, "Bir haftalık tatil için geldiğimiz Bodrum'da en ilgi çekici yerlerden biri Tavşan Adası. Denizden yürüyerek gittiğimiz adanın ziyarete kapalı olduğunu görmemize rağmen kazı alanını gezmeden geri dönmek istemedik. Burada gerçekten büyük bir tarihi miras yatıyor" dedi.

Gümüşlük Belediye Başkanı DP'li Mehmet Tire de 1’inci derece arkeolojik ve doğal Sit alanı olan Tavşan Adası'ndaki kazıların bu yıl da devam edeceğini ve gün ışığına çıkarılan tarihi mirasın turistlerinde büyük ilgisini çektiğini söyledi. Tire, "Karya Krallığı'nın en önemli ticaret merkezlerinin başında gelen antik Myndos Kenti içindeki Tavşan Adası’ndaki kazılar ve bulgular kentin geçmişi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Devam eden kazı çalışmaları nedeniyle adaya girişi yasakladık. Ancak beldeye gelen turistler bu doğal ve tarihi güzelliği görünce adaya geçmekten ve tarihi eserleri ziyaret etmekten kendilerini alamıyor" diye konuştu.



YA(AÖ/BT)