Bursa’da mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlar, Bursa Tabip Odası’nın çalışmalarının ardından gündeme gelmiş ve Bursa Valiliği, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayat şartları ile ilgili Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgenin ardından METİP projesi başlatmıştı. Yenişehir ve Mustafakemalpaşa’daki yaklaşık 10 bin işçi ve ailesinin daha iyi koşullarda yaşaması için banyo, temiz içme suyu, elektrik ve çanak antenlerin bulunduğu bir çadır kent yapan Valiliğin, bölgede denetimleri yeteri kadar yapmadığını savunan Bursa Tabip Odası, iki yıl sonra yeniden Yenişehir Çardak Köyü’ndeki mevsimlik işçileri ziyaret etti. İncelemelerin ardından Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi’nde basın açıklaması yapan Bursa Tabip Odası, Akademik Odalar Birliği üyeleri ve Bursa Barosu, bölgedeki olumsuz yaşam şartlarının değişmediğini açıkladı.

DUŞ KABİNİ VE ÇEŞME VAR AMA SU YOK

Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala, tarım işçilerinin güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılmaya devam ettiğini belirterek, 1 Ocak’tan itibaren bu işçilerin Yeşil Kartlarını da kullanamadıklarını söyledi. Ciddi bir çocuk işçi sorununda bulunduğuna dikkat çeken Pala şunları kaydetti:

"Ağırlıklı olarak Mersin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik işçilerin gündelikleri 30 lira civarında. Bunun 3 ile 5 lirasını kendilerini bölgeye getiren çavuşlara veriyorlar. İşçiler Yenişehir Kaymakamlığı tarafından ücretsiz olarak verilen çadırları kullanıyorlar. Ancak çadırlar toprak zemin üzerine herhangi bir yükselti olmaksızın kendileri tarafından yerleştiriliyor. Bu durum, aşırı yağışlarda zemin temizliği ve hijyen koşulları açısından risk oluşturuyor. Nisan’dan Kasım ayına kadar 6 ay boyunca kalınan bu bölgede 25 yıldır ne devlet, ne de mevsimlik işçiler tarafından ağaçlandırma yapılmamış. Tuvalet ve banyo gereksinimleri için kamp içine konteyner ve kabinler yerleştirilmiş fakat, bu yerlerin su bağlantısı yok. Temizlikleri sağlanamıyor. Mutfaklar eskisi gibi bezlerden yapılan bölmelere yapılıyor. Çöp toplamak için geçtiğimiz yıllarda konulan çöp bidonları bu yıl yok. Kamp alanından çöpler toplanmıyor. Uzaklaştırmak içinde çalışmalar yapılmıyor."

TULUMBALARLA ÇEKİLEN SU KİRLİ

Çadırlardaki su sorununun sürdüğünü söyleyen Pala, "Tulumbalardan çekilmeye devam edilen su gözle görülecek kadar kirli. Yemekler kuyu suyu ile pişiriliyor. Bulaşıklar da aynı şekilde yıkanıyor. Elektrik direkleri kamp alanına getirilmiş durumda fakat çadırlara elektrik verilmemiş. Tarım işçileri bunun yerleşik ikametgahları olmadığı için bağlanmadığını söylüyorlar" diye konuştu.

KAMPTA İSHAL SALGINI VAR

Kamp alanında gebe bir kadının sağlık güvencesi olmadığı için kontrollerini yaptıramadığını kaydeden Pala, kampta ishalli çocuk ve yetişkinlerin bulunduğunu, çocukların ellerinde ve yüzlerinde deri hastalıkları görüldüğünü vurguladı.

'DESTEĞE HAZIRIZ'

Hazineye ait topraklara bu yıl özel firmaların dikim yaptırmaya başladığına da dikkat çeken Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala şözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 2 bin kişinin barındığı çadır kentte sağlık hizmeti verilmiyor. Diğer bölgelerdeki mevsimlik işçilerle birlikte bu sayı 10 bini buluyor. Aile hekimlerinin bu ailelerin tamamına bakması imkansız. Eğer yetkililer tarım işçilerine sağlık hizmeti verecekse, biz Tabip Odası olarak destek vermeye hazırız."

'ÇOCUKLAR OKULLARDA İSTENMİYOR'

Bölgede eğitiminde büyük bir sorun olduğunun altını çizen Kayıhan Pala, mevsimlik işçilerin iddiasına göre çocuklarının misafir öğrenci olarak okullarda istenmediğini dile getirdi.

Pala, mevsimlik işçiler arasında 'Bizim başımıza gelenlerin nedeni Kürt olmamız' diye bir düşüncenin de yayıldığına dikkat çekerek, bu olumsuz algının bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kayıhan Pala, Hazırladıkları raporu Bursa Valisi Şahabettin Harput’a ilettiklerini belirtti.

AKADEMİK ODALAR DESTEK OLACAK

Bursa Akademik Odalar Dönem Sözcüsü Kubilay Aydın ise, oda olarak çadır kentin alt yapı sorununu çözmek için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.



SÇ(FK/COŞ)