SSPE Hastalıkları Anadolu Bölgesi Derneği'nin tarafından bölgede bulunan, eksik dozlu kızamık aşısından kaynaklanan SSPE hastaları Van’da bir araya geldi. Hasta yakınlarının araçları ve ambulanslarla gelen yaklaşık 60 yatalak hasta, bir otelde buluştu. Otelin odalarında konaklayan SSPE hastalığına yakalanan çocuklar, Ankara’dan gelen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Çocuk Nörolojisi öğretim üyesi Prof.Dr. Banu Anlar tarafından muayene edildi. Hastalar ile tek tek ilgilenen Prof.Dr. Banu Anlar, ailelere bilgi vererek hastalarına ilaç yazdı.

SSPE hastalığının kızamık mikrobunun yaptığı bir beyin iltihabı olduğunu belirten Prof.Dr. Banu Anlar, SSPE hastalarının yürüme yeteneklerini kaybettikleri için belirli zamanlarda hastaların ayağına gittiklerini söyledi. Prof.Dr. Anlar, şöyle dedi;

"Van’a bölgede bulunan SSPE hastalarına bakmak için geldim. Bu hastalarımız bir süre sonra maalesef yürüme yeteneklerini kaybettikleri için sağlık merkezlerine gitmeleri zor oluyor. Bu nedenle mümkün olduğunca bir araya toplayıp kontrollerini yapıyoruz. Şimdi de bir kısmı takipte bir süredir doktor kontrolüne gelememiş hastalarımızın burada muayeneleri yapacağız. Tedavileri konusunda önerilerimizi buradaki hekim arkadaşlarımıza aktaracağız."

SSPE Hastalıkları Doğu Anadolu Bölgesi Dernek Başkanı Ferit Maniş ise bu hastalığın dönemin Sağlık Bakanlığı’nın yanlış politikalarından kaynaklandığını belirterek, "1998- 2002 yılları arasında yapılan aşılardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesi'nde büyük bir felaket yaşanmıştır. Ancak bu hastalık ülkemizin her köşesinde mevcuttur. O tarihler arasında en az 5 bin çocuğumuz bu hastalıktan dolayı ölmüştür" dedi.



MÇ(FE/İD)