Van YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Aktaş ile Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Şahiner'in 2 yıl önce siyanür kullanımı ile ilgili başlattıkları çalışma Bilim Sanayi ve Teknolojileri Bakanlığı San-Tez projesi kapsamında 660 bin lira ile desteklendi. 12 kişilik ekiple 2 yıldır yürütülen çalışmalar sonrası ortaya çıkan 'Nano Sarraf' çalışması ile altın ve gümüş üretiminde 19'uncu yüzyıldan bu yana kullanılan, siyanürün kullanımının biteceği kaydedildi. 

"SİYANÜR, ÇEVREYE VE İNSANA ZARARLI"

Projenin asıl adının "Değerli Metallerin Sulu Ortamlarda Geri Kazanımı" olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aktaş, "Biliyorsunuz siyanürle altının elde edilmesi bütün çevrecilerin karşı olduğu bir yöntemdir. Biz buna alternatif bir çözüm üretmek için böyle bir proje hazırladık. Bugünkü teknolojide altın madeni önce asitli sularla çözülüyor. Elde edilen bu çözelti, siyanürle çöktürülüyor. Daha sonra geri kazanımı sağlanıyor. Bu işlemler sırasında oda sıcaklığı ve çevresel koşullarda hemen buharlaşıp gazlaşan siyanür, çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar veriyor. Özellikle Kütahya ve Bergama bölgesinde yaşanan olayları, siyanürün içme sularına karıştığını sağlık açısından çok ciddi zararlarının olduğunu biliyoruz" dedi.

"MADENCİLERİN HİZMETİNE SUNULACAK"

Siyanür kullanımına alternatif çözüm olan ve 'Nano Sarraf' çalışmasının tamamen doğa dostu, çevre dostu olduğunu belirten Prof. Dr. Aktaş, "Bizim ülkemizde geliştirdiğimiz bizim ürettğimiz bir teknoloji. Şu anda Ar-Ge araştırmasını bitirdik. Şimdi bu işi yapan sanayicilerle, madencilerle iletişime geçip bunu o alanlarda kullanılması yoluna gideceğiz. Bunun içinde bakanlıkla temaslarımız devam ediyor. Umarım dünyaya öncülük edecek bir alan haline geliriz" diye konuştu.