10 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Şanlıurfa Barosu Devlet Su İşleri (DSİ) Konferans Salonu'ndaki panelin yapıldığı salon tıklım tıklım doldu. Panelin açılışını yapan Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak Türkiye’de insan hakları konusunda son günlerde geri bir adım atıldığını söyledi. Bucak, "Bu geri adıma karşı birçok mücadele veriliyor, adımlar atılıyor. Uludere katliamının birinci yılını anacağız. Halen bir haber yok, halen bir sonuç alınamadı. Hapishaneler ağzına kadar dolu, bir çok seçilmiş insan içerisinde halen daha bir sonuç alınamadı" dedi.

Salonda bulunan Atatürk’ün sözünün gölgesi altında konuştuğunu ifade eden yazar Hilal Kaplan, "Şanlıurfa'ya gelip de insan hakları konusunda konuşmayı mantıklı bulmuyorum. Çünkü burada insan hakları halen ihlal ediliyor" dedi. Müslüman Kürtler ile Müslüman Türkler arasında kardeşlik kapısının kapandığı söyleminin ortalarda dolandığını belirten Hilal Kaplan, "Bir arada yaşama iradesi bağlamında ve şimdiye kadar 30 yıllık süreçte bir iç savaş olmadıysa bu söylem yersizdir. Yıllarca Fırat'ın batısının, Fırat'ın doğusundan haberi yoktu" dedi.

Yazar Murat Belge, 12 Eylül’ün komünizmden Bülent Ersoy konusuna varıncaya dek bir çok noktaya el attığını söyleyerek, "Bu bağlamda ben solcuyum ya da bucuyum demeyerek herkesin insanlık kimliği adı altında insan haklarına sahip çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Pelin Batu da kadınların mağdur edildiğini anlatırken, "Kocası, sevgilisi, aşığı, sapığı konusunda kadın çok mağdur. Kadınların ölümlerinde inanılmaz bir yükseliş var. Kadınların insan olmadığı bir toplumda yaşayan bir kadın olarak, kadının altının çizilmesi lazım. Kadınların ülkemizde adı yok. Adı olmayınca insan hakları nerede kaldı" dedi.

BDP İstanbul Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder, salonda bulunan kalabalık grubu Kürtçe selamladıktan sonra konuşmasına geçti. Konuşmasını kendine has esprilerle deva eden Sırrı Süreyya Önder, “Katıldığımız her toplantıda sonra hakkımızda fezlekeler hazırlanıyor. Bu yaptığımız toplantıdan sonra da benim hakkımda fezleke hazırlanacaktır. Bu fezlekeler özellikle bizim içindir, diğer arkadaşlarımız rahat olabilirler" dedi. En iyi siyaseti BDP'nin yaptığını, 11 bin 400 BDP'linin cezaevinde olduğunu ileri süren Sırrı Süreyya Önder, "Sizin yaptığınız siyaset olmayınca, bizim yaptığımızı siyaset dışı bir şey sanıyorsunuz” diye konuştu. Uludere’de ölen insanlar için İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in 'PKK’nın figüranı', 'dolap beygiri' gibi ifadeler kullandığını ileri süren Önder, kimsenin bunun densizlik olduğunu söylemediğinden yakındı. Sırrı Süreyya Önder'i salondakiler alkışladı, zılgıt sesleriyle 'Urfa seninle gurur duyuyor' sloganları atıldı. Bu sloganlara karşılık veren Önder, "Kürdistan yada Türkistan seninle gurur duyuyor sloganının çok şekilsiz bir slogandır. Bu tür sloganlardan artık vazgeçin" dedi.