Doktor sıkıntısı çekilen Çukurca İlçesi’nde Hakkari SES sendikası üyesi doktorlar sağlık taraması yaptı. 9 doktor ve 25 sağlıkçıdan oluşan ekip, Irak sınırında bulunan 3 bin nüfuslu Çığlı Köyü'nde kapı kapı dolaşarak köylülerin sağlık şikayetlerini dinledi. Yaşlı, çocuk ve kadınları ücretsiz muayene eden doktorlar, hastalık tespit edilenlere ilaç dağıtarak Kürtçe bilgi verdi. Sağlık ekibi, köyde yaptıkları sağlık taramasının yanı sıra çocuklara da diş macunu ve diş fırçası dağıttı. Köyde 160 haneyi gezip 3 bin kişiyi sağlık taramasından geçiren sağlık ekibi, bundan sonra ulaşımı zor olan ve sağlık hizmetinden yoksun olan köylere giderek ücretsiz sağlık taramasını sürdüreceklerini söyledi.  Ekip adına konuşan Ağız Diş Sağlığı Doktoru Resul Tertemiz şöyle dedi:

"Burada askeri tabur olmasına rağmen devlet hala buraya bir sağlık ocağı yapmadı. Köyde sağlık evi var. Ancak, sağlık çalışanı yok. Burada doktor yok. Bugün yaptığımız sağlık taramasında aslında şuna dikkat ediyoruz. Sen askerinle, komandonla bir sürü yere gidiyorsun, ama daha sağlık olarak hiç bir yere giremiyorsun. Aile hekimliği denilen durum, acaba bu insanları ne kadar etkilemiştir. Baktığımız hastaların içinde bir sürü gebe olan kadınlarımız var. Bu kadınların hiç birisi gebe takibinde değildir. Aynı zamanda burada şimdiye kadar hiç bir sağlık taraması yapılmamıştır."

Sağlık taramasını diğer sınır köylere de taşıyacaklarını anlatan Resul Tertemiz, sağlık taramasını sınır köylerinde aralıklarında yapacaklarını söyledi. Köylüler kendilerini karşılarında görünce çok sevindiğini anlatan Tertemiz, "Biz de sağlık taraması yaptığımız her evde ailelerin kendi diliyle konuşarak sağlıkla ilgili sıkıntılarını dinledik. Özellikle vatandaşlarla Kürtçe konuşup diyalog kurmak istiyoruz. Buradaki bir çok kadın ve yaşlı sıkıntılarını Türkçe dile getiremiyor. Bu nedenle bu köylülerin kendi ana dillerinde sağlık hizmeti alma haklarının olduğunu düşünüyoruz" dedi.



SK(FE/İD)