Silvan ve Kulp ilçeleri sınırları arasında, Hz. Muhammed döneminde genç yaşta İslam ordularına komutanlık yapan Muaz-i Bin Cebel'e ait olduğu söyleyen türbenin bulunduğu Murat Ovası'na şenlik nedeniyle yüzlerce çadır kuruldu. Murat Ovası'nda 1500 yıldan bu yana devam eden ve 3 gün 3 gece süren Murat Şenlikleri'nin birinci günündeki etkinliklere, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Silvan Kaymakamı Yunus Sezer, Kulp Kaymakamı Numan Tahir Şimşek, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mehmet Murat Toprak, DSİ 10'uncu Bölge Müdürü Turkay Türközü, DSİ 10 Bölge Müdür Yardımcısı Fırat Tutşi, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İl Özel İdare Müdürü Ahmet Akyol, vali yardımcıları, çevre köy muhtarları ve binlerce kişi katıldı. Katılanlar, ovada bulunan Muaz-i Bin Cebel türbesine gelerek dua etti.

Kulp ve Silvan kaymakamlarının birer konuşma yapmasıyla başlayan Murat Şenlikleri, bu yıl kutlamalara davet edilen şair ve yorumcu Serdar Tuncer, Grup Dergah ilahi grubu ile Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'na plaket verilmesiyle devam etti.

Her yıl tefler eşliğinde zikir yaparak, dua eden binlerce kişinin katıldığı Murat Şenlikleri'nin ilk gününde de genç kadın ve erkekler ellerine kına yakarak ağaçlara bağladıkları bezlerle dileklerinin kabul edilmesi için de dua etti.

Şenliklere gelen kadınlar hastalıklarından korundukları gerekçesiyle ellerine aldıkları taş ve türbe beziyle çocukların kafalarına ve vücutlarına sürüyor. Atlarını şenlik alanına getiren köylüler de düzenledikleri at ve farklı yarışlarla farklı eğlenceler düzenliyor.

Şenliklere çocukluğundan beri katıldığını belirten 50 yaşındaki Mehmetcan Sola, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çeşitli kentleri başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafından insanların her yıl bu kutlamalara katıldığını belirterek, "Her yıl on binlerce kişinin gelmesine rağmen türbede cami, su, elektrik, yol sorunu kaymakamlık tarafından yapılan çalışmalarla az da olsa giderildi. İş adamı Kaya Çelik tarafında ise daha önce burada cami ve vatandaşların tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için tuvaletler yapılmıştı. Ama hala bir çok eksiklikler var" dedi.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Daha önce türbede gerekli çalışmalar yapılmamış, hayırsever vatandaşlar tarafından yapılan çalışmaların dışında kaymamızın girişimleri sonucu bu yıl türbenin etrafı ve çevre düzenlenmesiyle ilgili çalışma yapılarak güzel bir alan oluşturulmuş. Şenliklerin daha rahat yapılabilmesi için gelecek yıl bizlerin de katkılarıyla yol asfalt çalışmasını yaparak vatandaşların daha rahat bir ulaşımını sağlayarak, çevre ve barınma sorunlarını da çözeceğiz" şeklinde konuştu.

3 gün 3 gün devam edecek, Murat Şenlikleri'nin kutlandığı bölgede ve çadırların kurulduğu bölgede sıkı güvenlik önlemleri de alındı.



DY(GG/SS)