Denizli Valiliği, Denizli Belediye Başkanlığı ve Denizli Barosu Başkanlığı arasında kadın ve aile bireylerine karşı şiddetin önlenmesine ilişkin işbirliği protokolü, bugün Denizli Barosu’nda düzenlenen törenle imzalandı. Törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan, vali yardımcıları, Baro Başkanı Müjdat İlhan ile daire müdürleri katıldı. Kadın ve aile bireylerine şiddetin önlenmesi amacıyla yaklaşık üç aydır süren çalışmalar tamamlanıp protokol haline getirildi. Protokole göre, şiddet mağduru kadın ve aile bireylerine hukuki yardım, psikolojik destek ve sosyal yardım desteği verilerek bireylerin sosyal desteğinin artırılması, mağduriyetlerinin giderilmesi, taraflarca verilen hizmetlerde kurumsal kapasitenin artırılıp kurumlar arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlanarak, hedef gruba verilecek hizmet kalitesinin yükseltilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

İLK HEDEF, ŞİDDETİN ÖNLENMESİ

Valiliğin, koordinasyonunu yürüteceği çalışmalarda Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi kurulurken, bu birim sayesinde gelecek talepler yasal mevzuatlar içerisinde değerlendirilecek. İlk hedefin şiddetin önlenmesi olan çalışmada, şiddet gören kadın ve bireylerin daha sonra güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürmesi için de hazırlıklar tamamlandı. Şiddet mağduru kadın ile aile bireyleri ve protokole taraf olan yetkili temsilcilerin onayı olmaksızın ve kişilik hakları dikkate alınmaksızın bu bilgiler açıklanmayacak, üçüncü kişilerin kullanımına sunulamayacak.

VALİLİK KOORDİNESİNDE YÜRÜTÜLECEK

Vali Abdülkadir Demir, son yıllarda artan kadına yönelik şiddet konusunda önemli çalışmalar yapılmaya başlandığını belirtip, "Denizli olarak Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü gibi kurumlarla, valilik, belediye ve baronun ortak hareket edeceği, kadına ve aile bireylerine karşı şiddetin önlenmesine ilişkin bir protokol hazırlandı. Valilik koordinesinde yürütülecek bu çalışmayı esas alan bu protokolle aile içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağduru kadın ve çocuklar ile ihtiyacı olan yaşlılara destek olunması için kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor" dedi.

BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN DESTEKLENMELİ

Protokolün başarıya ulaşabilmesi için özellikle sivil toplum örgütleri ve medya tarafından da desteklenmesi gerektiğini kaydeden Demir, "Şiddete maruz kalmış kadın, çocuk ve yaşlılarımızın haklarının anlatılmasından, psikolojik destek sağlanmasına, sağlıktan meslek sahibi olmaya, hatta barınmaya kadar ulaşan bir çok çıkmaz bulunmaktadır. Bu protokolle şiddet mağduru vatandaşlarımıza güzel bir gelecek sunabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

AİLE ÇOK ÖNEMLİ

Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan, aile kurumunun çok önemli olduğunu ve belediye olarak bu konuda önemli projelere imza attıklarını dile getirdi. Başkan Zolan, "Ailenin huzurlu, güçlü, mutlu olduğu bir toplum, en mutlu, en huzurlu, en başarılı, geleceğe güvenle bakabilen bir toplumdur. Başlatmış olduğumuz kadına ve aile içi şiddete karşı projemiz inşallah Denizli’de ailenin ayakta kalmasını, insanlarımızın daha mutlu olmasını sağlamasını diliyorum" dedi.

İLHAN ÇALIŞMALARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Denizli Barosu Başkanı Avukat Müjdat İlhan, yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İlhan, şunları söyledi:

"Şiddete maruz kalmış bir kadının çağrısını kadın meslektaşımız cevaplayacak. Eğer şiddet anı devam etmiyorsa, mağdurun talebi doğrultusunda şiddet mekanından uzaklaştırma çabamız başlayacak. Bunu kolluk güçleri yapacak. Şiddet mekanı artık şiddet devam etmediği için mağdur tarafından güvenlikliyse, biz mağdurun da talebi doğrultusunda, şiddeti uygulayan eşi ise eşi gittikten sonra, kardeşiyse kardeşi gittiksen sonra oraya sağlık ekiplerimiz, kolluk güçlerimiz ve bir hukukçu gidecek. Şiddet mekanından mağdur uzaklaştırılacak. Sağlık kontrolleri yapılacak, hukuki haklarının zarar görmemesi adına, sağlık raporundan sonra suç duyurusu işlemleri yapılacak. Yasa gereği yapılması gereken başvurular yapılacak. Denizli Barosu’ndan adli yardım ve CMK’dan avukat görevlendirilecek. Bu arada diğer kurumlar devreye girecek. Diğer müdürlükler aracılığıyla mağdurun güvenli bir ortamda yaşamını sürdürmesi için sığınma evlerine yerleştirilmesi sağlanacak."

ÇOCUKLAR DA KORUNACAK

Mağdura yardımın burada sona ermeyeceğini belirten İlhan, "Eğer mağdurun çocuğu varsa, çocuk da kadınla birlikte güvenli ortama alıp, orada bakım ve iaşesi ve giderleri karşılanacak. Yasa gereği, çalışıp çalışmaması fark etmeyecek, çocuğa kreş yardımı yapılacak. Son olarak da eğer yasa gereği isterse de mağdurun kimlik bilgileri dahi değiştirilip, başka bir bölgede, başka bir yaşam alanı tercih ettiğinde orada yaşaması sağlanacak" dedi.