1925 yılında isyan çıkaran ve aynı yıl yakalanarak 46 kişi ile birlikte idam edilen Şeyh Said ve arkadaşları, asıldıkları yer olan Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda 10 kişilik Mazlum-Der üyeleri tarafından anıldı. Anmada, Şeyh Said'in fotoğrafların bulunduğu Türkçe ve Kürtçe 'Şahadetin 87'inci yılında Şeyh Said'i, dava arkadaşlarını, katledilen mazlumları selamlıyoruz' yazılı pankartlar açıldı. Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Şeyh Said'in zulme karşı haklı bir başkaldırı yaptığını ileri sürerek şöyle dedi:

"Biz Şeyh Said isyanının, bir zulme karşı haklı bir başkaldırı olduğunu ve biz de o gün onlarla birlikte olsaydık biz de o günkü itirazda onun yanında olacağımızı göstermek için buradayız. 46 arkadaşı ve kendisini rahmetle anıyoruz. Biz Şeyh Said'in torunları olarak onun haklı davasının her zaman takipçisi olduğumuzu ve olacağımızı göstermek, doğru şeyler söylediği için, Cumhuriyet rejimi tarafından zulmen öldürüldüğünü buradan ilan etmek için ve onun haklı davasına destek vermek için bulunuyoruz."

'MEZARI AÇIĞA ÇIKARILSIN' 

Şeyh Said'in mezar yerinin kayıtlarda olduğunu ve mutlaka açığa çıkartılması gerektiğini Mazlum-Der olarak talep etiklerini belirten Ünsal, şöyle devam etti:

"Nasıl ki Said-i Nursi, Seyid Rıza'nın mezarları belli değilse, Şeyh Said'in de mezar yeri belli değil. Mezar yerini kaybederek bu damarın, adalet, özgürlük isteyen bu damarın kaybedileceğini düşünüyorlarsa aldanıyorlar. Biz bu çağrının takipçileriyiz ve onun torunları olarak, yüzünü düşmanın karşısında eğdirtmeyecek şekilde yolunun takipçisiyiz."

Dernek üyeleri açıklamanın ardından dağıldı.



CA,SS(GG/COŞ)