Selvi Kılıçdaroğlu, Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin yakınlarını Anneler Günü'nde ziyaret etmek için dün Şırnak'a geldi. Yanında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kadın Kolları Genel Başkanı Deniz Pınar Atılgan'la geceyi Şırnak'ta geçiren Selvi Kılıçdaroğlu, bugün Uludere İlçesi'nin Gülyazı Köyü'ne hareket etti. Selvi Kılıçdaroğlu ve yanındakilere, CHP Şırnak İl Başkanı Çınar Öktem ile partili kadınlar da eşlik etti.

Gülyazı Köyü'nde 34 kişinin toprağa verildiği mezarlık yolunda duran Selvi Kılıçdaroğlu ve yanındakileri köylüler karşıladı. Selvi Kılıçdaroğlu, olayda yaşamını yitiren 34 kişinin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu. Selvi Kılıçdaroğlu'nu karşılayanlar arasında bulunan BDP İl Genel Meclisi üyesi İrfan Encü, olayın ardından köydeki taziyeye katılan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz'a saldırı olayıyla ilgili tutuklanan 5 kişi ile ilgili sitemlerde bulunarak, "Tutuklanan kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Hükümet üyelerinin köylüleri ayrıştırıcı değil, birleştirici söylemlerde bulunmalarını istiyoruz" dedi.

"BUGÜN ANNELER GÜNÜ BİZİM ÇİÇEKLERİMİZ NEREDE?"

Selvi Kılıçdaroğlu bu açıklamanın ardından mezarlığa girerken, Gülyazılı kadınlar onu ellerinde hava operasyonunda ölenlerin fotoğrafları ile karşıladı. Kadınlar, Selvi Kılıçdaroğlu ile konuşurken, olayının aydınlatılmamasına tepki göstererek, "Biz tazminat istemiyoruz. Bu olayın aydınlatılması ve çocuklarımızın katillerin bulunmasını istiyoruz" dedi.

Ölenlerden Vedat Encü'nün annesi Mercan Encü ise, olayın faillerinin belli olduğunu ileri sürerek, "Biz tazminat istemiyoruz. Çocuklarımızın katillerinin bulunmasını istiyoruz. TBMM heyeti geldi halen bir şey yapılmadı. Anneler Günü ama çocuklarımız nerede? Bu acıyı yaşayan ne asker annesi, ne de başkasının annesi olsun. Artık barış olsun istiyoruz. Mezarlıkta bugün anneler günü, bizim çiçeklerimiz nerede? Kimse bize çiçek getirmedi" dedi. Mercan Encü, Uludere Kaymakamı'na saldırı olayı ile ilgili tutuklananların da bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

"SÖZÜN BİTTİĞİ YER BURASIDIR"

Selvi Kılıçdaroğlu ve heyette bulunanlar daha sonda 34 kişinin mezarlarını ziyaret ederek dua etti. Burada kısa bir açıklama yapan Selvi Kılıçdaroğlu, "Sözün bittiği yer burası. Diyecek bir şeyimiz yok bu insanlara. Onları teselli edecek hiç bir şey denemez. Biz olayın takipçisi olacağız. Zaten bunun için buraya geldik. Bu insanları teselli edemeyiz. Faillerin bulunması zaten hükümetin görevidir" dedi.

GÜLER: İKTİDAR ÜSTÜNÜ KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler de mezarlık çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Anneler Günü'nü CHP olarak Uludere'de 34 çocuğunu kaybetme acısını yaşayan annelerle geçirmek istediklerini belirten Birgül Ayman Güler, şunları söyledi:

"Çünkü CHP burada yaşanan şeyi ne kaza, ne ecel diye görüyor. Bu olayın ortaya çıkarılması için elimizden geleni yapacağız. Bugün burada olma nedenimiz de bu kararlılığımızın ta kendisidir. Acılı anne ve babaları hep beraber gördük. Ne yazık ki burada gerçeklere yakından tanık olduk. Ailelere 20'şer bin lira resmi ödeme, 100'er bin lira da Başbakanlık gizli kasasından ödeme teklifi yapıldığını öğrendik. Acılı aileler elbette kendilerine yakışanı yapıp bu teklifi reddettiler. Siyasi iktidarın ,bu cinayetin üstünü aileleri satın olarak, adeta kan parası ödeyerek örtemeyeceğini, buradan ailelerle birlikte bir kez daha söylüyoruz. Buradaki sorumluluğun Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu bir kez daha dile getiriyoruz. Araştırma komisyonu kurmak için teklif verdik. O komisyonun talep ettiği bilgileri görülmemiş bir şekilde Adalet Bakanlığı'nın izni ile verilebileceğini söylediler. Bu bizim için yeterince büyük bir kanıttır. Siyasi iktidar bu cinayetin üstünü kapatmaya çalışıyor. TBMM'de bile bizi bu konunun üzerine gitmekten alıkoymaya çalışıyor. Bunu tüm halkımıza şikayet ediyorum. Biz annelerin acısına ortak olarak siyasi iktidarın siyasal cinayetin hesabını vermeye ve neden kaynaklandıysa bu sorunu ortaya çıkarmaya davet ediyoruz. Eğer bunu yapmaya direnirse peşini de bırakmamaya söz veriyoruz."

Mezarlık çıkışında ölenlerden bazılarının anneleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın köylerini ziyaret sırasında olayın aydınlatılacağı sözünü verdiğini, ancak bugüne kadar hiç bir şey yapılmadığını söyledi.

Selvi Kılıçdaroğlu ve yanındakiler daha sonra olayda yaşamını yitiren Hüseyin Encü'nün babası İslam Encü'nün evinde kendileri için verilen yemeğe katıldı. Yemek sırasında, operasyonda ölen Selam Encü'nün annesi Semire Encü, oğlu için yazdığı mektubu okudu. Bazı kadınlar da önceden yazılan dilekçeleri Selvi Kılaçdaroğlu ve CHP'lilere verdi.