Kayseri Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğrencileri Ayşe Dağaslanı, Huriye Karaçay ve Elif Karaca, anavatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olan ve diyabet hastalarına tavsiye edilen pepinoyu doğal tatlandırıcılarla reçele dönüştürdü. Öğrencilerin bu projesi, TİM Gıda Ar-Ge Pazarı’nın bilim kurulunca sergilenmeye değer görülürken, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalarına da tatlı bir sevinç oldu.

Projeyi anlatan Ayşe Dağaslanı, pepinonun kavun aromalı, meyve etli, sulu ve ince kabuklu bir meyve olduğunu, Türkiye’de de güneşli ve sıcak yerlerde üretilebildiğini belirtti. Pepino üzerinde birçok bilimsel çalışma yapıldığını ve insan sağlığına yararlı etkilerinin tespit edildiğini anlatan Dağaslanı, "Pepino içinde bulunan askorbik, sinamik, kumarik, fenolik asitler gibi çok önemli bileşenler bu meyvenin diyabetik özelliğini oluşturmaktadır. Fareler üzerinde yapılan deneylerde de bu etki bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu ürün ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir" dedi.

YATIRIMCIYA ÇAĞRI

Ayşe Dağaslanı, reçelin yüksek şekerli ve kıvamlı bir olması nedeniyle diyabet hastalarının tüketemediğine dikkat çekti. Dağaslanı, şu bilgileri verdi:

"Diyabetik pepino reçeli şeker hastaları için destek gıda olması ve bu insanların sağlıklarını tehlikeye atmadan tüketebilecekleri bir reçel çeşidi oluşturması amacıyla üretilecektir. Şöyle ki piyasada bulunan birçok diyet reçeli meyve şekeri içermekte ve yapay tatlandırıcılar ile tatlandırılmaktadır. Meyve şekeri belli oranda kan şekerini etkileyecektir. Bunun yanında yapay tatlandırıcılar kimyasal ve kanserojenik bileşenler içermesi sebebiyle sağlığı farklı yönlerden olumsuz etkilemektedir. Bizim projemizde ise tatlandırıcı olarak doğal yapıda olan stevia kullanılacaktır. Stevianın ise doğal tatlandırıcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Biz bunu geliştiren iki arkadaşımla birlikte buluşumuzun ticari bir ürüne dönüştürülmesini bekliyoruz."



BT(İÖ/BT)