Çukurca’da önceki gün çıkan çatışmada PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen Jandarma Onbaşı Metin Çetin için bugün Rize’nin Güneysu İlçesi Merkez Camisi’nde cenaze namazı kılındı. İlçe girişindeki tüm elektrik direklerine Türk bayrağı asılırken cenazeye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ismen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise hükümet adına çelenk gönderdi. Jandarma görevlileri, törene gelenlerin yakasına şehit onbaşının fotoğrafını taktı.

BAKAN YAZICI CENAZEDE

Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zelkif Kazdal, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı Abdullah Doğan, Rize Belediye Başkanı AK Parti'li Halil Bakırcı, İl Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Cenaze için bu sabah özel uçakla Ankara’dan Trabzon'a gelen ve Rize'ye geçen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Güneysu İlçesi'ne geldiği sırada bir kahvede oturan ve cenaze saatini bekleyen baba Ahmet Metin’e taziye dileğinde bulundu. Bakan Yazıcı, daha sonra koluna girdiği baba Metin’in elini de tutarak camiye kadar birlikte yürüdü.

Yoğun kar yağışı altında kılınan cenaze namazında şehidin babası Ahmet Çetin ve kardeşi Besim Çetin’i yakınları teselli etti.

Anne Havva Çetin ise cenazeyi bir aracın içinden takip etti. Rize Müftüsü Yusuf Doğan’ın kıldırdığı cenaze namazını vatandaşlar binaların balkonları ve çatılarından da izledi. Namaz öncesinde okunan ve 'Haberimi Vali, komutan verdi evime/ Yaşım daha genç idi, doyamadım gençliğime/ Aranızdan ayrıldım kavuştum sevdiğime/ Kaderim böyleymiş ağlama anam babam' dizeleri, törene katılanları ağlattı.

Şehidin özgeçmişinin okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajı okundu. İl Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu yaptığı konuşmada, "Bugün bu bayrak özgürce dalgalanıyorsa, vatan dediğimiz bu topraklarda insan olmanın onuru ile yaşıyorsak bütün bunları aziz şehitlerimize borçluyuz. Bu kahramanlar, bu toprakları bağımsız ve bölünmez bir vatan, bu toplumu özgür ve parçalanmaz bir millet yapmak için canlarını ortaya koymuş, bu değerlere sıkılan kurşunlara iman dolu göğüslerini siper etmişlerdir" dedi.

YAZICI: TERÖRİSTLERLE VATANDAŞIMIZI KALIN ÇİZGİLERLE AYIRACAĞIZ

Bakan Hayati Yazıcı da cenazede yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Aslında bu manzara her şeyi özetliyor. Musalla taşında bulunan Metin Çetin’e sarılı bayrak, şehidin babası ve kardeşinin duruşu, şu metanet bu toprakların, bu ülkenin, bu milletin en büyük güvencesidir. Bunlar bizi yıldırmayacak. Türk yurdunu hiç kimse bölememiştir, bölemeyecek. Terörle, teröristlerle kararlı mücadelemiz her an devam edecek. Amacımız bu ülkenin insanının can güvenliğini ve huzurunu korumaktır. Buna kim musallat oluyorsa, rengine, cinsine cibilliyetine bakmaksızın kararlı bir şekilde ordumuz ve güvenlik güçlerimiz bu mücadeleyi sürdürecektir. Toprak, uğruna ölen varsa vatandır. Bu manzara bu vatanı gösteriyor. Kimseye bin yılı aşkın süredir devam eden kardeşliğimizi zedeleme fırsatını vermeyeceğiz. Bizim en büyük zenginliğimiz kardeşliğimiz ve bu topraklarda birlikte yaşıyor olmamızdır. Geçmişte birlikte mücadele ederek yurdumuzu işgalcilerden kurtardık. Teröristlerle vatandaşlarımızı mutlak kalın çizgilerle ayıracağız ve de ayırıyoruz."

Cenaze namazının ardından şehidin cenazesi toprağa verilmek üzere Kıbledağı Köyü’ne götürüldü. Bakan Yazıcı da şehidin babasının elini tutarak cenaze aracına kadar refakat etti. Cenazenin cami avlusundan çıkarılması sırasında da 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganı atıldı.

ANNESİ YAZDIĞI MEKTUBU GÖNDEREMEDİ

Bu arada şehit Onbaşı Metin Çetin’in annesi Havva Çetin’in, oğlunun şehit olduğu saatlerde bir mektup yazdığı, sabah mektubu postaya vermek üzereyken de oğlunun şehit düştüğü haberini aldığı öğrenildi. Tezkeresine 75 gün kalan oğluna duygu dolu bir mektup yazdığı öğrenilen acılı anne, dün gece evinde, "Yavrum ben sana dün akşam mektup yazmıştım. Mektubu ulaştıramadım" diye ağladı. Mektupta, "Seni çok özledim. 75 günün bitmesini iple çekiyorum" ifadelerini kullandığı öğrenilen 3 çocuk annesi Havva Çetin, yakınlarının desteğiyle ayakta durabildi.