Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen ETÜ'nün Yeni Akademik Yıl açılış törenine Vali Sebahattin Öztürk, Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversetisi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, ilçe belediye başkanları, siyasi parti başkanları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

"SAYIŞTAY DENETİMİ ŞEFFAF OLACAK"

2010 yılında kurulan ve ilk kez öğrenci alan ETÜ'nün öğrencilerine ilk dersi veren Sayıştay Başkanı Recai Akyel, konuşmasının ardından sorulan soruları da yanıtladı. Sayıştay Başkanı Akyel, "Askeri harcamaların denetlenmesi konusunda bir takım tartışmalar var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu tartışmaların boyutlarını tam olarak bilemiyoruz. Zaman zaman gazetelerde yazıyorlar. Bunun niteliği ve kapsamını, neyi kastettiklerini tam anlayamıyorum. Her işte bir standart ya da ne kastedildiği anlaşılmadığı zaman kişilerin beklentileri, varsayımları farklı boyutlarda olabiliyor. Süreçte herhangi bir değişiklik yok. Kanun çok açık. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu belli. Orada okuduğunuz zaman herhangi bir kurum hakkında istisna yok. Yani bütün kurumlar aynı şekilde denetlenecek. Herhangi bir isim vererek asker, güvenlik, istihbarat gibi bir ayrım yok. İfade ettiğim gibi şahısların beklentileri, arzulurı ya da kafalarındaki ölçüler farklı olabiliyor. Bunda siz birşey diyemiyorsunuz. İzafi yorum. Sayıştay Kanunu'nda herhangi bir kurum ismi verilerek, herhangi bir kuruma istisna getirme, imtiyaz tanıma, muhaf tutma gibi bir durum yok. Tükiye'de tüm kurumlar aynı şekilde Sayıştay denetimine tabi ve denetleniyor. Kanun çok yeni ve uygulanmasını kurum olarak yürütüyoruz. Biliyorsunuz kurumların yeni uygulamaları zaman alıyor. Bir gecede ya da bir günde hemen yapmak mümkün olmuyor. Olayın teknik boyutu oluyor. Kurum olarak kendinize rehber, iç mevzuat, plan yapmanız gerekiyor. Bunların hepsi zaman alıyor. İleriye dönük olan Sayıştay denetimleri vatandaşlarımızı bilgilendirecek şekilde daha şeffaf daha açık olacak. Sayıştay denetimi dünya ülkelerinin standartlarıyla aynı düzeyde. Alt tarafı yok yani. Tabi kanunlar çok iyi. Önemli olan kurum olarak uygulayabilme kapasitesi. Bizde onun çabası içindeyiz." 



NÖ(KS/SS)