Antalya Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) toplanan sanatçılar ve entelektüeller, cezaevlerindeki açlık grevleri ve ölüm oruçlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın canını ortaya koyarak hak isteyenlerin haklılığını bildiği halde kişisel bir inatlaşma moduna girdiğini iddia etti.

Cezaevlerindeki açlık grevleri ve ölüm oruçlarının sadece cezaevi koşullarının düzeltilmesi ya da bireysel talepler olarak yorumlanmaması gerektiğini aktaran Kamile Yılmaz, "Ölüm sınırını zorlayan talepler açıkta, 'Kürt sorununun çözümü gerçek demokrasiye giden yoldan geçer. O da bu halkın dil, din ve her türlü haklarının Türk halkıyla eşitlenmesinden' diyorlar. Bu antidemokratik, insan hakları kurallarına ve yasalara ters tutum sonlansın istiyorlar" diye konuştu.

'ÖLÜMÜ DEĞİL YAŞAMI SAVUNUYORUZ'

Ölüm oruçlarını bir hak arama ya da mücadele biçimi olarak görmediklerini vurgulayan Kamile Yılmaz, şöyle dedi:

"Ölümün, zulmün her türlüsüne karşı insanlar olarak ölümün eşiğindeki insanları elbette savunuyoruz. Çünkü onları savunmak, insan olmanın gereğidir. TBMM'de bunca çoğunluğa sahip iktidar, bu saatten sonra hiçbir yere kaçamaz, yani hiçbir mazeret arkasına sığınamaz. İsterse Suriye ile de Kürtler ile de anında barışı kurabilir. Yeter ki samimi olarak barışı istesin. Yeter ki insan öldürmeye değil, insan yaşatmaya bütçesinde ağırlık versin. Yineliyoruz, yarın çok geç olmadan bir şeyler yapmalıyız diyoruz. Ölümü değil, yaşamı savunuyoruz. Ölüm değil, çözüm istiyoruz."