Pamukkale Üniversitesi bünyesindeki Teknokent’te üç ortağıyla 'LAB2023' adlı firmada yazılım çalışmalarında bulunan Serdar Yağcı, şikayetlere göre analiz yaparak kişiyi hastalığı konusunda yönlendiren internet sitesi kurdu. Yaklaşık dokuz ay süren çalışmada Yağcı, çok sayıda doktordan hastalıklar hakkında bilgi ve yardım aldı. Çalışmanın sonunda hazırlanan programla 'www.diagnoscope.com' adlı internet sitesini kuran Yağcı, programın Denizli’de faaliyet gösteren bir özel hastanenin ön kayıt bürosunda kullanılmaya başladığını ifade etti.

DOKTOR GİBİ ÇALIŞIYOR

Sitenin bir doktor gibi çalıştığını belirten Yağcı, "Vatandaşlar siteye girip yaşadıkları sağlık sorunlarını, soruları yanıtlayarak belirtiyor. Geliştirdiğimiz program bu yanıtları veri tabanına kaydedip, analiz ettikten sonra kişinin rahatsızlığı konusunda bir sonuca ulaşıyor ve hangi uzmana başvurulması gerektiğini söyleyerek, yol gösteriyor. Günümüzde 200’ün üzerinde hastalığın binlerce belirtisi var. Hastaların önemli bir oranı, ilk kayıtta yanlış uzmanlardan randevu alıyor, veritabanına girdiğimiz hastalık ve belirtileri sayesinde vatandaşların doğru doktora gitmesini sağlayan bir program geliştirdik. Bu yazılımla sorunun çözümüne talibiz" diye konuştu.

KULLANIMA BAŞLANDI

Serdar Yağcı, yapımı tamamlanır tamamlanmaz Denizli’deki bir özel hastanenin ön kayıt bürosunda kullanılmaya başlanan programla, bir ulusal hastaneler zincirinin de ilgilendiğini ifade etti. Yağcı, "İnanıyoruz ki yazılımımız, kısa süre içinde birçok hastane tarafından kullanılmaya başlanacak" dedi.

Yağcı ve ortaklarının geliştirdiği yazılım, Türkiye’nin yıllardır düzenlenen Altın Örümcek Web Ödülleri Yarışması'nda finale kalan 5 yazılımdan biri oldu. Yarışmanın şampiyonunu, Facebook’ta yapılacak halk oylaması belirleyecek.



ONB(İÖ/CK)