Hayvanları Koruma Derneği, internet sitelerine gelen bir ihbarı değerlendirip araştırma başlattı. Dernek yönetimi, araştırmada köpek dövüşü yaptıran kişilerin sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta organize olup 14 ilde köpek dövüşü düzenlediklerini, çektikleri görüntüleri de yine aynı sitede yayınladıklarını belirledi. Dernek Sözcüsü Simge Ünal, köpek ve horoz dövüşünün Denizli'de çok yaygın yapıldığını dile getirip, "Hayvansever bir arkadaşımız bize ihbarda bulundu ve sanal ortamda araştırma yaptık. Gördüklerimiz karşısında dehşete düştük. Bu işi Türkiye çapında organize hale getirmişler ve büyük köpek dövüşleri yapıyorlar. Dövüşlerin nerelerde yapıldığını ve kimler olduğunu belirledik. En son dövüşün Denizli'de yapıldığını öğrendik. Videolar çok uzun ve kanlı olduğu için hepsini izleyemedik. Bunları yapan kişilerin insanlıktan çıktığını ve bu vahşete kimsenin sessiz kalmayacağını düşünüyoruz. Hazırladığımız dosyayı savcılığa verdik" dedi.

BÖLGESEL VE ULUSAL YARIŞMA YAPMIŞLAR

Ünal, köpek dövüşü yaptıran kişilerin internet ortamında örgütlendiğini, bölgesel ve ulusal köpek dövüşü yarışmalarının yapıldığını, hakem bile tayin edildiğini belirtti. Ünal, "Yaptığımız incelemede dövüşlerin Ankara'da Haymana ve Koçhisar'da, İstanbul, Isparta Yalvaç'ta, Denizli, Bursa, Konya, Kütahya, Aksaray, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Bolu ve Eskişehir'de yapıldığını tespit ettik. Dövüşlerin görüntülerini izlemek için internet sitesine üye olmak ve kurucudan şifre almak gerekiyor. Köpek dövüştüren kişileri de belirledik. Hayvanlara bu vahşeti yaşatanlarla hukuki mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz" diye konuştu.

Denizli Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Meryem Karabıyık, kentte hafta sonunda horoz dövüşü düzenleyen Denizli Horozları ve Kanatlı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği'nin kapatılması için İl Dernekler Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduklarını da ifade etti.



RÇ(AÖ/CK)