Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampusü merkez kafeterya önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci, Rektörlük binası önüne yürümek istedi. Guruba özel güvenlik görevlileri izin vermedi. Uzun süren görüşmelerin sonunda öğrenciler açıklamayı kafeterya önünde yapmayı kabul etti.

Grup adına açıklamayı okuyan Tarık Ekmekçi, Türkiye'de 1980 yılından bu yana cezaevlerinde 144 kişinin açlık grevi ve ölüm oruçları nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, "Adalet Bakanlığı, insan yaşamını tehdit eden böylesi bir gelişme karşısında sessiz ve tepkisiz tutumundan vazgeçmelidir. Hekimlerin ve insan hakları savunucularının cezaevlerini ziyaret etmelerine izin vermelidir. En temel hak olan yaşam hakkını tehdit eden böylesi önemli bir gelişme karşısında insanım diyen herkesin tepki göstermesi gerekmektedir" dedi.

Cezaevlerinde süren açlık grevlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sessiz kaldığını ileri süren Ekmekçi, "Talepleri ve yöntemi demokratik olan bu eylemin Başbakan tarafından dikkate alınmaması çok tehlikeli bir durum yaratmaktadır. Hükümetin ve kamuoyunun bu konudaki sessizliği her an için felakete neden olabilir. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 24 Ekim'de Sincan cezaevi'ndeki direnişçileri ziyaret ederek talepleri ciddiye almadan kuru kuruya görüşmesi malesef hiçbir şey ifade etmemiştir. Seslerini duyurdular diyen Adalet Bakanı haklı talepler karşısında da adım atmalıdır" diye konuştu.

Grup basın açıklamasının ardından sloganlar atarak cezaevlerinde açlık grevi yapanlara destek verdi.



ZT(MB/SS)