Sakarya Valiliği il genelinde 17 Ağustos Depreminde etkilenen ve orta hasarlı olan bin 301 konut için dönemin Bayındırlık Bakanlığının onarım ve güçlendirme süresini uzatmayıp ağır hasara dönüşmesi üzerine yıkım kararı verdi. Valiliğin kararı sonrasında önce ‘Bu binalarda oturmak tehlikeli ve yasaktır’ tabelası asılan konutların 5 Aralık tarihinden itibaren elektrik su telefon ve doğalgaz hizmetleri Sakarya Valiliğinin kararı ile durduruldu. Bu kapsamda da ekipler il genelinde tarama yaparak hasarlı bina ve cami gibi ortak kullanım alanlarının sularını kesti.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri Adapazarı merkez ağırlıklı olmak üzere 325 orta hasarlı konutun 293'nün suyunu kesti. Suları kesilen 29 konut sahibi Sakarya İdare Mahkemesine başvurarak Sakarya Valiliğinin kararına itiraz edince, orta hasarlı raporu olan konutların suları açıldı. 

Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş mahkeme kararına uymak zorunda olduklarını söyleyerek şunları söyledi:

"Mahkemenin aldığı bir karar var. Bu karara da idare olarak uymak zorundayız. Sadece 29 konut sahibi için verilen bu kararın sonucunu bekleyeceğiz. Ancak bize göre bu durum sürecin uzatılması anlamına geliyor. Aslında bu durumda riskli bir durumdur."

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise 12 yıl sonra orta hasarlı binalarla ilgili olarak gündeme gelen bu durumun tehlikeli olduğunu söyledi. Gürpınar ‘’Tehlikeli bir durum. Ancak depremin üzerinden geçen 12 yıl boyunca da bu insanlar bu binalarda oturdular. Böyle bir gerçekte var" diye konuştu.



ZT(MB/AAA)