İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde pazartesi günü bir hastanın yakınları, kan alma biriminde hemşire 37 yaşındaki Rahşan Şen'e önce sözlü, daha sonra yumruklu saldırıda bulundu. Aynı hastanın yakınlarının bu sabah da Yeni Doğan Servisi'nde görevli asistan doktora sözlü saldırıda bulunduğu iddia edildi. Burnuna gelen darbe nedeniyle rapor alan hemşire Rahşan Şen, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunurken, hastane çalışanları da açıklama ile sağlık personeline yönelik şiddeti kınadı.

Hastane bahçesinde toplanan yaklaşık 50 sağlık çalışanı adına açıklamayı SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Uğrun yaptı. Sağlık sisteminin hükümetin izlediği politikalar yüzünden yıkıma uğradığını öne süren Uğrun şöyle dedi:

"Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin en önemli nedeni sağlık hizmetlerinin kamusal olmaktan çıkarılarak ticarileştirilmesi, hasta- sağlık çalışanı ilişkisinin müşteri-işletme ilişkisine dönüştürülmesi ve müşteri memnuniyetsizliğinden kaynaklanmaktadır. Ülkeyi yönetenlerin öfke, nefret söylemleri ve kindar nesil tartışmaları, toplumdaki şiddet olaylarını arttırmaktadır. Hastaların sadece insan oldukları için hak ettikleri nitelikli sağlık hizmeti, sağlık çalışanlarının koşullarının insani olmasından geçer."

'ORTADA HİÇBİRŞEY YOKTU'

Basın açıklamasının ardından söz alan Hemşire Rahşan Şen ise, serviste görevliyken yüksek ateşli bir çocuğun kanını aldığını, kan alma sırasında annesiyle sohbet ettiklerini belirterek şunları anlattı:

"Ortada hiçbir şey yoktu. Bebeğin kanını aldıktan sonra annesi ismimi öğrenmek istedi. Ben de okusun diye yaka kartımı gösterdim. Sebebini sordum, beni şikayet edeceğini söyledi. Bu sırada bebeğin babası araya girerek önce hakaret etti, sonra kimliğimi yere fırlattı, ardından da bana vurdu. Burnuma gelen darbe yüzünden adli rapor almak zorunda kaldım. Şişliği üç gün geçtikten ve bir çok ilaç aldıktan sonra geçti. Olay sırasında yanımda arkadaşlar olmasaydı daha ağır darbe alacaktım. Her gün hasta yakınlarının sözlü saldırılarına maruz kalmaya alıştık, ancak olay artık şiddete dönüştü. Savcılığa şikayette bulundum. Bugün de aynı bebeğin babası bir asistan hekim arkadaşa sözlü saldırıda bulunmuş."



TG(AÖ/COŞ)(FOTOĞRAF)